Baka ihop CV och brev till en Ansökan

Många av er skulle kunna baka ihop CV och det personliga brevet till en Ansökan. Det finns fler anledningar till varför detta är bra:

 • Det går fortare att läsa. Tyvärr är detta en viktig faktor idag…
 • Läsaren kan lättare överblicka vem du är och vad du gjort.
 • Du får tvinga dig själv att skriva kort och tydligt om dig själv.
 • Även om du inte har så mycket erfarenhet med dig bagaget kan du få ihop en snygg ansökan.
 • Du som har många olika erfarenheter i bagaget får rensa  och välja vad du har med i ansökan. Det är bra :-).
 • Du kan vara lite friare när du väljer vad du vill prioritera i en ansökan, det måste ju inte se ut som ett CV…

För att vi ska prata samma språk:
CV=en beskrivning av vad du gjort i ditt arbetsliv. Ingenting annat.
Personligt brev/brev=en beskrivning av dig, vem du är.
Ansökan=det du skickar in för att söka ett jobb. En ansökan kan vara ett CV + ett personligt brev. Det kan också vara CV och personligt brev i ett dokument. En ansökan innehåller förutom det som finns i CV och personligt brev en förklaring till varför du söker jobbet.

Jag ska förklara fördelarna med att slå ihop CV och brev till en Ansökan:
Att det går fortare att läsa behöver väl inte förklaras… Ingen tycker att det här är en bra utveckling men det är ett faktum att alla som läser CV har för mycket att göra och för lite tid. Av den anledningen behöver du också ge läsaren en chans att hitta det hon söker väldigt snabbt. Förvänta dig inte att en rekryterare ska läsa allt du skrivit och leta efter vad hon söker i första omgången, det  händer inte! Ditt ansvar är att vara så kort och tydlig att läsaren hittar det hon söker direkt.

Om du har ett mycket omfattande CV kan du ta med det i sin helhet till intervjun, där kan finnas mycket som är intressant för att du ska få jobbet, men en ansökan ska ta dig till intervju, inte ge dig jobbet!
En annan anledning att ta med ett fullständigt och renodlat CV till intervjun är att en rekryterare kan använda det när du ska presenteras för kunden.

Du kan tjäna mycket på att rekryteraren vid första anblicken inte bara hittar det hon söker utan även får veta lite mer om dig.
Så här funkar det: I första urvalet läser man inte hela ansökan, man letar bara efter det som avgör om du läggs i ”vidare”-högen eller ”nej”-högen.
Om jag letar efter en självständig resande säljare med betoning på ”självständig” och som gärna har rest tidigare, så kommer jag att använda just denna faktor i första urvalet. Alla som inte jobbat självständigt under de senare åren kommer till ”nej”-högen oavsett hur bra de skulle passa in. Jag är inte intresserad av att läsa om något annat än självständigt arbete i denna första urvalsomgång. Om du har skickat in ett CV + brev kommer jag alltså inte ens att öppna ditt brev. Jag vill bara se vad du gjort i dina senaste jobb och det hittar jag i ditt CV.

Men om du istället har skickat in en ansökan (alltså CV och brev i ett dokument) kan detta hända:
Du har förstått vad jag letar efter och anpassat ansökan efter det. I CV-delen kan jag läsa att du i ditt senaste jobb själv ansvarat för att lägga upp dina kundkontakter,  att du jobbat med nykundsbearbetning och att du haft egen försäljningsbudget som ökat varje år. Även om du inte arbetat som resande kan du komma vidare eftersom jag ser direkt att du är van att arbeta självständigt.
Nu kommer poängen: Nu har jag läst detta i ett dokument där jag också – bara några rader ovanför CV-delen – har en kort beskrivning av dig som person. Eftersom jag slipper öppna ett nytt dokument så blir det lätt för mig att läsa detta också. Där har du (om du förstått vad jag söker och anpassat din ansökan) skrivit att du vill växa i din säljroll, att du vill ha mer ansvar och att du är mogen att börja resa. Nu kan du åka upp ett par placeringar på priolistan inför nästa urvalsomgång!
Om du dessutom har använt rubriken ”Kunderna kommer att se fram emot mina besök” eller ”Mitt distrikt kommer att växa!” så har du väckt mitt intresse och jag kommer troligen att kalla dig till intervju.
Om jag hade letat efter ditt självständiga arbete i ett CV hade jag bara hittat det du skrivit om ditt jobb. Hade jag nu haft väldigt många andra som både jobbat självständigt och rest i jobbet så hade du kanske inte kommit till intervju.

VIKTIGT är ju förstås att det du skriver är sant! Du kan inte påstå saker bara för att jag söker det och tro att du kommer vidare!
Vid intervjun kommer du att få berätta varför kunderna kommer att se fram emot dina besök och vad det innebär för dig att växa i din säljroll. Du förlorar mest på att hitta på saker om dig själv som inte stämmer, så glöm alla tankar på att göra dig till någon annan i en ansökan. Du är bra som du är och ska söka jobb som du och din bakgrund passar för :-)!

I en ansökan börjar du som i ett CV, med rubrik och personliga uppgifter. Fast rubriken blir ju inte ”CV” utan ”Ansökan” eller en anpassad rubrik som ”Mitt distrikt kommer att växa!”
Sedan kan du skriva en kort löptext om varför du söker tjänsten och kort om dig själv, vad företaget får om man väljer dig.
Sedan kommer erfarenhet i punktform, detta blir cv-delen i din ansökan. Efter det utbildning i punktform och sist övrigt.

Jag skrev ovan att du blir friare att prioritera det som är viktigast i din ansökan om du väljer den här formen av ansökan och då menar jag att du kan lyfta upp t ex utbildning eller en specifik kompetens så att det blir det första man läser om du släpper den stela formen som ett CV har.
Om du t ex söker en tjänst där man kräver en specifik utbildning och/eller erfarenhet kan du direkt under texten om dig ange den utbildning som är intressant för tjänsten. Om du nu inte har så mycket erfarenhet kan din ansökan ändå bli lite tyngre eftersom man snabbt fattat att du har utbildningen som behövs.

Här är exempel på hur det kan se ut, jag har använt samma Anna Andersson som i posten om CV-basic.

 

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Baka ihop CV och brev till en Ansökan

 1. Hej Juliette och tack för din fråga!

  Som vanligt så är det svårt att ge dig ett svar som gäller i alla rekryteringar, det varierar hur viktigt det är med utbildning. Ibland skriver man att man vill ha utbildning för att man redan i annonsen vill göra ett automatiskt urval. Du kan lista ut vilka jobb det gäller om du funderar på vad jobbet kräver.

  Om jag söker en renodlad receptionist och vill ha sökande med treårigt gymnasium så kan du lista ut att det inte är arbetsuppgifterna som kräver treårigt gymnasium. I det fallet vill man ha en person som är allmänbildad, som har vana att kommunicera och som har haft någon form av krav på sig tidigare.
  I den här rekryteringen kan du absolut komma i fråga även utan utbildning om du har erfarenhet som motsvarar det jag söker. Det som är viktigt i din ansökan är då att så snabbt som möjligt göra klart för mig vilken erfarenhet du har. Om jag inte ser det vid första anblicken – när jag letar efter gymnasieutbildningen – kan du hamna i nej-tack-högen.

  Det som gör det svårt att komma vidare om man inte har utbildning är ju att det är så många som söker varje jobb. Det finns MÅNGA sökande som har både utbildning, yrkeserfarenhet, branscherfarenhet, fantastiska referenser och skriver bra ansökningar. Har man inte det ena eller det andra får man kompensera sig så gott det går. En sak som alla kan påverka är hur ansökan ser ut :-)!

  En utbildning ger ju en garanti för att kandidaten har en speciell kompetens, söker man en civilekonom, en elingenjör eller en diplomerad marknadsekonom så gör man det för att man vill ha just den kompetensen.

  Det är också skillnad på om man kräver utbildning eller om det är önskvärt, meriterande eller en fördel. Står det i annonsen att en specifik utbildning är ett absolut krav behöver du inte söka om du inte har den utbildningen.

  Mitt råd till dig är att du lyfter fram din erfarenhet så tydligt som möjligt. Du ska absolut inte skriva ”tyvärr har jag inte utbildning…” eller något liknande. Fokusera på det du har med dig och ta fram det arbetsgivaren får med dig på tjänsten.

  Hoppas du har nytt av mitt svar och lycka till!
  Lena

 2. Hej!
  När man söker efter nån som har en viss utbildning och/eller erfarenhet: om jag nu inte har utbildningen men erfarenhet, har jag då verkligen samma chanser som någon med utbildning men kanske inte erfarenheten?
  Vänlig hälsning,
  Juliette Smulders

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.