CV Basic

Jag ska i flera poster ge dig goda råd om hur din ansökan kan se ut för att vara effektiv och vi börjar med basic om CV: Hur det ska se ut och vad som ska finnas med.CV betyder Curriculum Vitae som är latin för ”Livets lopp”, alltså en beskrivning av livet. Fast vi använder det för att beskriva vårt arbetsliv.
Alltså: Ett CV ska ge en bild av vad du gjort i arbetslivet. Inget annat.

Din läsare (arbetsgivare/rekryterare) behöver överblicka ditt CV så det måste vara tydligt och rent, framförallt nu när det är många som söker varje jobb. Man ska lätt se vad du gjort, var och under vilken tidsperiod. Jag tycker om en uppställning som ser ut så här:

Företagets Namn            Tjänstebeteckning
År till-från                              Eventuellt kort beskrivning av företaget
                                                  Kort – och relevant – tjänstebeskrivning.

Företagets Namn            Tjänstebeteckning
År till-från                              Eventuellt kort beskrivning av företaget
                                                  Kort – och relevant – tjänstebeskrivning.

Du ska beskriva jobben med ditt senaste eller nuvarande jobb först, det är mest aktuellt och mest intressant för nästa arbetsgivare.
Tjänstebeteckning är vilken typ av tjänst du haft. Administratör, Produktionschef, Maskinskötare eller Rekryteringskonsult
Ibland kan det vara  bra att kort beskriva företaget. Men inte om det är ett stort välkänt företag. Har du varit stationsansvarig på Statoil eller butiksbiträde på H&M skriver du inget om företaget.

Tjänstebeskrivningen ska vara kort. Det betyder att du ska skala bort allt som inte är intressant för just den tjänsten du söker. Du ska bara ha med de fakta som kommer att ta dig till intervju. Ditt CV ska inte ge dig jobbet! Bara ta dig till intervjun. I ett CV ska du absolut inte förklara någonting alls! Du ska INTE skriva: ”Slutade på grund av…” eller ”Ville gå vidare och sökte mig till…” I ett CV vill jag BARA se fakta, inget annat.

I CV:t ska du också beskriva dina utbildningar, gör på samma sätt som med jobben:

Skolans Namn                 Utbildningsanordnare
År till-från                             Kort – och relevant – beskrivning av vad du läste och nivå, vilken behörighet eller antal poäng.

Om det är intressant för tjänsten kan du också ha med rubriker som språk, körkort, truckkort, datakunskap, andra behörigheter eller kunskaper. Försök hålla allt innehåll i CV:t så kort som möjligt och uppställt så att det är lätt att hitta och läsa i det.
Om du ska ha en kort beskrivning av dig som person med i CV:t kan det vara en stycke löptext, annars ska du undvika att skriva löptext i flera stycken i ett CV. Jag tycker det är bättre att ha en kort text om dig i ett separat brev eller brevdelen i en ansökan. Läs mer om detta i en annan blogpost.

Du ska också förstås ha med dina kontaktuppgifter och jag vill alltid ha dem längst upp, så att jag först ser vems CV jag tittar i innan jag börjar läsa. Längst upp till vänster och de ska innehålla namn, adress, telefonnummer och mailadress.

Du ska bara skriva ut din ålder om det är intressant för tjänsten och en avgörande faktor för att du ska ta dig till intervju. Alltså: Om du vet att man söker en person som är 50+ för tjänsten och du är 55 år, då skriver du det. Om du inte vet något om vilken ålder man söker så skriver du inget om det.

Titta på ett exempel här: CV Anna Andersson

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.