CV + Personligt brev = Ansökan

Ett CV är bara din arbetshistoria. Ska du söka jobb behöver du också berätta mer om dig, vem du är och vad du vill.
Många tror att de bara kan skicka ett CV och det kanske kan fungera när det tiderna är annorlunda än idag, när det är brist på arbetskraft. Men idag konkurrerar du med några hundra (minst) andra som tar tillfället i akt att marknadsföra sig och då räcker det inte att bara skicka ett cv.

I bloggposten ”CV Basic” skrev jag om att ett CV är din professionella historia. Till det behöver du ett personligt brev, ansökningsbrev eller brev. Kärt barn har många namn… 🙂

Det du ska tänka på när du ska skriva ett personligt brev är att det ska handla om dig. När man rekryterar gör man  oftast första gallringen utifrån CV:t, eftersom det oftast är erfarenhet man söker i första hand. Det är inte säkert att man ens läser brevet i den första grova gallringen. När man tagit ut de som har intressant erfarenhet går man vidare och tittar mer på CV:t i detalj och läser nu också det personliga brevet.

Det som är viktigast när det gäller brev i ansökan är – precis som med CV – att de ska vara korta, tydliga och fokuserade på rätt saker. Du ska inte upprepa ditt CV i berättarform, många gör precis det. De skriver och berättar om det man kan läsa i CV:t och så missar de tillfället att skriva om sig själv och dessutom blir det då för långt. Alltså: upprepa inte ditt CV i brevet! Och förklara heller inte varför du gjort det ena eller andra. Alla förklaringar och anledningar ska komma vid intervjun, inte i ansökan.

När du söker jobb via ett formulär är det viktigt att du skiljer på CV och ansökan så att du skriver i dina uppgifter på den plats där rekryteraren söker efter dem. Om du skriver in fel uppgifter kan det innebära att du inte blir läst. Vi som läser ansökningar är inte mer än människor och har man läst hundra ansökningar, arbetstiden var slut för en timme sedan och man vill bara bli klar, så är det lättare att gå vidare till den sökande som fyllt i uppgifterna rätt än att leta efter uppgifter i en ansökan som är slarvigt ifylld.

Jag möter många arbetssökande som har synpunkter på hur rekryterare arbetar: att vi inte läser tillräckligt noggrant, att vi inte letar efter uppgifterna som finns dolda i texten, att vi inte förstår av oss själva att en viss kompetens finns osv.
Jag håller förstås inte med :-).
Du kan inte skicka in en bristfällig ansökan och lägga ansvaret på läsaren att du ska komma vidare till intervju! Ditt ansvar är att göra en ansökan som tar dig till intervju. Om du är rätt person för jobbet ska du komma till intervju tack vare din ansökan. Om du – enligt ansökan – inte riktigt räcker till ska du inte komma vidare till intervju. Och när du är i ansökningsfasen konkurrerar du med många andra, alltså gäller det för dig att vässa din ansökan.

I nästa bloggpost skriver jag om hur du kan slå ihop CV och brev till ett dokument.

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

4 svar på ”CV + Personligt brev = Ansökan

 1. Hej Andreas,
  Tack för att du läser min blogg, roligt att kollegor tittar in här också!
  Tack också för din fråga, den är jättebra och gav mig direkt uppslag till en ny bloggpost. 🙂

  Du har helt rätt i att rekryteraren redan i ansökningen inte bara vill veta vad en sökande har gjort men också hur han/hon fungerar språkmässigt. Jag vet också att jag har sorterat bort personer som har haft rätt erfarenhet och bakgrund men de har inte kommit vidare eftersom deras svenska varit dålig. Men å andra sidan gäller inte detta enbart sökande med utländsk bakgrund. Även svenska sökande som skriver väldigt dålig svenska kan sorteras bort om tjänsten innebär att man ska prata eller skriva till andra människor.
  Jag har också haft kandidater som verkar bra tills de kommer på intervju men då pratar så bred skånska att de inte kan jobba i ett företag där man ska bli förstådd av upplandssvenskar.

  Jag kan inte säga att jag har ett väldigt tydligt svar på din fråga men jag har funderat på hur jag själv gör med mina klienter som jag hjälper.
  Jag resonerar så här: Om tjänsten kräver bra talad eller skriven svenska är det tveksamt om jag kommer att hjälpa en person som pratar eller skriver dåligt att söka tjänsten. Jag kommer nog att sporra klienten till att träna svenskan dygnet runt innan han/hon kan söka det jobbet istället.

  Men om jobbet inte kräver att man interagerar med andra på perfekt svenska så tycker jag att vi jobbcoacher kan hjälpa till med att få rätt språk i ansökan. Jag predikar ju att ansökan BARA ska ta kandidaten till intervju, sedan är det intervjun som får avgöra om man är rätt för jobbet eller inte.

  Hoppas du fick något tips även om det inte var ett klart och tydligt svar.
  Kom gärna tillbaka och berätta hur du brukar göra och hur du tänker.
  Lena

 2. Hej
  Jag jobbar som jobbcoach och har en fundering kring språkbruk. Jag har regelbundet personer med utländsk bakgrund. Ofta kan de inte skriva bra svenska. Hur ska man göra, antingen låta dem skriva sina ansökningshandlingar med egna ord eller ska jag som jobbcoach redigera dem så att språket blir perfekt? Risken är ju att rekryteraren får en bild av att personen kan skriva bra svenska men upptäcker på intervjun att det inte stämmer. Tacksam för synpunkter.

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.