Dina referenser är viktiga, ta väl hand om dem!

Referenserna ska tippa dig över mot att få jobbet eller inte få jobbet när du väl tagit dig vidare till intervju. De är viktiga!
Vårda dina referenser väl, här får du fem tips:

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

12 svar på ”Dina referenser är viktiga, ta väl hand om dem!

 1. Hej Vera, det låter nästan som om din referent tog fel på person… Väldigt märkligt.
  Jag har råkat ut för referenter som ger negativa omdömen utan att kandidaten har verkat vara förberedd på det. Jag talar aldrig om för mina kandidater vem jag pratat med och vad de sagt, helt enkelt för att referenterna ska känna att de kan tala fritt med mig. Därför kan jag inte gå tillbaka till kandidaten och berätta vad jag fått höra.
  När jag får en negativ referens vill jag veta mer, ha detaljer och exempel för att jag ska kunna ta ställning till om det verkar vara sant eller inte. Jag jämför också med vad andra referenter säger och frågar efter liknande situationer som den negativa personen pratade om. Jag tycker inte det är väldigt oroande om jag får en negativ bild av en referent om jag bara kan förstå vad som hänt. Det blir mer oroande om jag får samma bild av flera personer och om jag tror att det kan finnas ett mönster som kommer att upprepas på den tjänsten jag ska fylla.
  Hoppas du har bättre referenter att använda i framtiden.

 2. Hej Lena,

  Jag tycker absolut att man ska vara rädd om sina referenser men jag tycker även att de som lämnar referenser ska ta reda på faktum innan samt tänka på hur de uttrycker sig…

  Jag är en tjej som alltid har älskat att arbeta inom alla de branscher som jag har arbetat i. Min arbetsglädje har nog lyst igenom och smittat av sig på andra vilket jag är glad och stolt över. Vad jag vill säga med det här är att jag alltid har fått goda referenser från ALLA tidigare arbetsgivare och har inte behövt tigga om det :).
  Men…nåt har hänt och jag förstår inte vad?!?
  Mitt senaste arbete var som administrativ assistent i kommunen där jag från början arbetade över sommaren 2013 men blev tillfrågad om att hoppa in vid flera tillfällen efter det, fram tills i Januari. Jag stormtrivdes, både med arbetsuppgifterna och arbetskamraterna och fick väldigt mycket beröm för mitt arbete och mitt varma bemötande av kunder och medarbetare.
  Vid flera tillfällen stötte jag på personer inom förvaltningen som tyckte, ville och trodde att jag skulle bli kvar och med tiden få en fast anställning.

  Eftersom jag inte visste hur det skulle bli så var jag hela tiden aktiv med att söka andra arbeten under tiden som jag vikarierade.
  Vid hemgång av min sista arbetsdag blev jag omkramad och överöst av en massa ”lycka till” och ”du kommer snart att hitta ett nytt arbete, du som är så duktig”

  I samband med en arbetsintervju i början av februari behövde jag referenser och tog kontakt med arbetskamraterna som nämns ovan, samt chefen för enheten. För mig var det ett självklart och säkert val eftersom jag hade fått höra så mycket positivt under min arbetsgång.

  Men… så var det inte!!! Chefen (låt oss kalla henne E), gav mig en världens kalldusch genom att slänga ur sig det värsta man kan tänka sig som ambitiös arbetstagare.
  Jag hade misskött mig under tiden som jag arbetade och att jag hade kommit och gått som jag själv velat enligt följande;
  -” Jag kom alltid för sent på morgonen utan att ens meddela mina medarbetare om det”
  -”Jag smet alltid ut tidigare på lunch och kom alltid tillbaka senare än jag skulle”
  -”jag hade en tendens att alltid gå tidigare innan arbetsdagens slut och meddelade detta samma dag”
  …samt att hon skulle säga att jag är en ”tidsoptmist” när hon skulle referera.

  Jag blev helt stum men tillslut var tvungen att säga stop!
  Jag försvarade mig om att det hon sa inte stämde och att jag har en alldeles för hög arbetsmoral för att ö.v.h.t ens tänka tanken om att utsätta mina arbetskamrater för sådana situationer. När jag konfronterade henne med mitt försvarstal så höll hon med mig till min förvåning, dock på arrogant sätt men hon visste att jag hade rätt.

  I samma sekund bestämde jag mig för att INTE ange E som min referens, definitivt inte med tanke på att det var grundat helt falska anklagelser och inte accepterbart!!

  Två dagar efter vårt samtal blev jag tillfrågad om att hoppa in och arbeta några dagar (på samma ställe) och med samma människor som tidigare hade ratat mig inför E.
  Med en obehagskänsla om att nyss ha blivit kraftigt förödmjukad valde jag att tacka nej till erbjudandet men jag gjorde det genom att ringa till den ansvarige och berätta anledningen till mitt ”i tidernas första nej” till ett arbetserbjudande….

  Hemskt tråkigt !! 🙁

 3. Hej UA 🙂
  Ja, jag tycker man ska förbereda sina referenter. Men jag förstår din farhåga och håller med dig, du ska inte tjata sönder dina referenter. Jag tycker du kan vänta med att förbereda dem tills du vet att du går vidare efter intervjun. Alltså: vid intervjun säger du att du mailar in din referenslista så snart du vet att du går vidare till nästa steg och har förberett dina kontakter. Då behöver du inte lämna ifrån dig listan förrän du vet att det är aktuellt att använda den.

 4. Hej Lena!
  Ofta får man uppmaningen att ringa sina referenter och berätta om jobbet man ska på intervju för. Men då tänker jag att referenterna tröttas ut på det sättet. Jag har erfarenhet av att få komma på många intervjuer och om jag ska prata med mina referenter inför varje intervju då blir de uttjatade och kan inte använda sin tid till annat 🙁
  Eller har jag missförstått det hela?

 5. Oj Eva…
  Jag har läst din kommentar två gånger och jag är varm i hjärtat! Och jag vet varför jag vill jobba med den här bloggen och det som hör till den…:-)
  Det glädjer mig oerhört att jag kan ge hjälp med hur man praktiskt söker jobb men också att jag kan vara ett stöd och hjälpa dig och andra att känna lugn i den här jobbiga situationen. Tusen tack för att du berättar och ger mig så positiv feedback.
  Stanna kvar i min min maillista även om du får jobb, jag håller på att ta fram en present till alla er som finns i listan. Du vill inte missa den 🙂
  Tack igen, jag håller tummarna för att du får jobbet. Hör gärna av dig och berätta hur det går!
  Lena

 6. Ja du, det var en intervju….som gick bra. Jag höll mig lugn under hela intervjun och rundvandringen på arbetsplatsen, något jag de sista åren har haft problem med att vara. Det är allvarligt menat att du hjälpte mig en hel massa med dina goda snälla råd. Jag kände mig (inte totalt men mer) ostadig och förvirrad innan jag hittade en av dina videor på youtube, som sedan förde mig till din blogg, och jag blev så lugn av att läsa och titta på dina filmer. Det är så mycket information som en möts av i vardagen som är obegriplig och enbart säljande. Dina ord kunde jag helt ta till mig, även det där att sälja 🙂 . Jag blev inspirerad att prova dina råd! Jag har alltid varit kritisk (jag tänker i skolsammanhang och till auktoriteter). Du är klartänkt, men också värmande som person, och allt det som kändes obegripligt blev plötsligt en väldigt bra grund att stå på, hålla sig i och känna att det var rätt. Jag litar på dig! Du har hjälpt mig en hel massa.Och jag kommer att återkomma till din blogg helt klart och även tipsa andra.

  All min värme. Eva

 7. Eva, du har fullständigt gjort min dag, TACK!
  Så glad jag blir att jag kan hjälpa dig och ge dig uppmuntran, det är precis det jag vill. Vill du berätta vad som händer imorgon? Har du en intervju på gång?
  Tack igen för att din fina kommentar!
  Lena 🙂

 8. Å jag vill ju bara säga att jag tycker att du är så fin och superjättebra. Tack så hemskt mycket för det stöd och den uppmuntran och vägledning och glädje som jag har fått av att titta på dina video och läsa din text! Jag känner mig så mycket lugnare inför imorgon, du är verkligen en härlig människa. Tack!!!!

 9. Tack Lena!
  Om det är en professionell rekryterare som sköter referenstagningen kan du lämna nästan vilka referenser som helst, är man erfaren vet man vad och hur man ska fråga för att få veta hur du fungerar på jobbet. Jag har varit med om att ta referenser av fd chefer som den sökande varit osams med men ändå fått reda på vilka styrkor den sökande har. Hoppas det går bra för dig med jobbsöket, berätta gärna! 🙂

 10. Hej Lena! Det var mycket bra tips. Tydliga och konkreta.
  Nr 5 var bäst och bekräftar att jag måste våga lita på min referens.
  Min känsla som arbetssökande påverkar mig och gör mig osäker.
  Nu har jag 2 – 3 referenser som jag kan använda . Men känslan är svår
  Att ta bort.

 11. Hej Tima,
  tack för din kommentar! Jag vill gärna lära mig hur det kan gå till att ge dig tillgång till mina videos. Finns det verktyg? Hur gör du i andra fall? Berätta för mig hur du tänker att det kan fungera! Jag har tyvärr inga färdiga texter till mina videos utan får skriva av dem om jag ska få ner dem i text.

 12. Hej Lena,
  Jag är hörselskadad och skulle gärna vilja läsa dina tips 🙂

  Hälsningar Tima

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.