Foto eller inte foto?

”Om det krävs att man ska vara snygg för att få jobbet kan det lika gärna vara… ” En vanlig reaktion när en arbetsgivare vill ha ansökan med foto.
Men varför vill man ha foto? Hur kan det påverka dina möjligheter att bli kallad till intervju om du har foto eller inte?

Först vill jag göra klart att jag aldrig har varit med om att det handlar om skönhet, att en arbetsgivare vill ha snygga medarbetare! Jag har heller aldrig varit med om att detta skulle ha med hudfärg eller etniskt utseende att göra. Däremot vill många arbetsgivare ha medarbetare som ”trevliga” ut. Alltså som är hela och rena, som ger ett öppet och positivt intryck. Som ser ut som en person man kan lita på.

Jag gillar ansökningar med foto. Av den enkla anledningen att jag är en bildmänniska, jag har mycket lättare att komma ihåg ett ansikte än ett namn, kan jag koppla det jag läser i ett CV till ett ansikte kommer den personen automatiskt att ta mer plats i mitt minne, jag hakar ihop det jag läst med bilden av den sökande och när jag ska komma tillbaka vet jag vad jag letar efter. Jag letar efter bilden.

Bilden ska vara en bild på ditt ansikte, inget annat. Ett glatt och öppet ansiktsuttryck.Jag har fått bilder på sökande med hela familjen inklusive hundar, bikinibilder vid poolen och utmanande ankmunsbilder. De gör inget bra intryck på mig och mitt största problem kommer när jag ska presentera dig för min kund. Då ska jag sälja in dig, vara din representant. Då behöver jag stå för det jag presenterar, annars gör jag inget  bra jobb. Visserligen kan jag vid en intervju be att få ta en bättre bild på dig men det är enklare att du ser till att bilden är bra från början.

Har du massor med piercingar  i ansiktet, är du tatuerad i ansiktet och tror att detta kan göra det svårt att få jobbet? Ja, du kanske har rätt. Många arbetsgivare säger nej tack till synliga piercingar och tatueringar. Men det är lite sent att tänka på det när du ska skriva din ansökan… Du kan skicka din ansökan utan bild och ta med i beräkningen att du kanske halkar ner i priolistan jämfört med de som har en bild, som jag sa tidigare så är det oftast lättare att komma ihåg en bild än ett namn.

Du behöver inte gå till en fotograf för att ta en bra bild. Ta en med mobilkameran, se till att ljuset är ok och att skärpan blir bra. Och: LE! 🙂

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.