Glöm klyschorna!

Dröm att jobba hos er 1097x765Anne-Marie som söker jobb i kommuner undrar hur hon kan säga att hon är jätteintresserad av att jobba i kommunen utan att det låter klyschigt.

Min första motfråga blev varför det är intressant att jobba i kommunal verksamhet och Anne-Marie berättar att hon verkligen vill jobba för allmännyttan, hon passar inte i en vinstdrivande organisation där man sätter affären främst.

Superbra, hon har ett äkta intresse av att komma in i en kommunal verksamhet och det är en förutsättning för att hon över huvud taget ska kunna nämna det i ett brev. Jag är ingen vän av att hitta på saker som låter bra att skriva i en ansökan, jag vill att allt du skriver ska vara sant.

Jag har varit med om att sökande skriver om att det är deras högsta dröm att jobba i en typ av företag eller tjänst och sedan skriver de precis likadant en vecka senare i en ny ansökan till en helt annan bransch och typ av tjänst. De ansökningarna  halkar lätt ur processen…

Men till frågan: hur beskriver man det utan att det blir klyschigt och var skriver man det?
Vanliga klyschor som man vill undvika är: ”Jag har i många år önskat mig ett jobb i kommunal sektor” eller ”Att få ett jobb hos er är min dröm”
Det kanske är sant att det är din dröm att jobba i kommunen men du har uttryckt det på ett sätt som inte tar dig till intervju. Man blir inte nyfiken på en person som använder samma floskler som alla andra.

Om du däremot berättar varför du passar bäst i kommunal sektor kan det bli väldigt intressant: Om du berättar att du har arbetat för ett affärsstyrt företag och känner att du inte alls kommer till din rätt där, att du nu vill in på en offentlg verksamhet och göra nytta utan tankar på att tjäna pengar så har du berättat något för rekryteraren som kan vara avgörande för att du får komma på intervju.

Dels har du berättat att du förstår att det är skillnad på kommunal och privat verksamhet. Du har också sagt att du har självkännedom och att du kommer att passa in bland de andra som jobbar på kommunens kontor.

Var någonstans i ett spontant brev detta ska skrivas är helt och hållet en fråga om hur du skriver brevet. Jag kan inte säga att det är helt rätt att skriva det först, sist eller mitt i.

Din mottagare är en person som är lika olika alla andra personer som du är olika alla andra som söker jobb. Använd sunt förnuft, skriv i en lättsam ton, överarbeta inte så att det blir konstigt.  Fundera på vad det är för typ av dokument du skriver: Är det ett brev med syft att skapa en kontakt så att du kan börja bygga upp ett nätverk med intressanta människor eller är det en formell ansökan? Berätta för mottagaren vad det är för brev, var tydlig och ha ett syfte när du skriver.

Tänk hela tiden på att det inte är intressant vad du vill säga eller skriva. Det enda som är intressant än vad mottagaren är inställd på för frekvens, vad som kan tilltala och väcka nyfikenhet hos mottagaren (och som är sant förstås). Att söka jobb är ju att sälja sina tjänster, du ska marknadsföra dig och ditt varumärke. Inga framgångsrika varumärken marknadsför sig genom att tala om för oss kunder va DE vill ha av oss. De visar oss istället vad vi kommer att tjäna på att använda deras produkt. Du ska tänka likadant. Du säljer din ”produkt”, din tid till någon (en arbetsgivare) som ska vilja handla din tid och det du kan erbjuda.

Väck nyfkenhet på ett lättsamt sätt, tänk på att ditt brev eller ansökan inte ska ge dig jobbet, bara ta dig till intervju. Väck intresse!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Glöm klyschorna!

  1. Ja, att jobba med upphandling kräver intresse av att göra bra affärer 🙂
    När det gäller att ange intressen i din ansökan så måste du skriva om det som är sant, det som är intressant för dig. Om du inte är intresserad av att göra affärer får du ange något annat som kan göra dig till en intressant kandidat. Du har säkert något som gör dig till en bra kandidat men du får också vara medveten om att det inte är dig man söker om man söker en person som har ett intresse du inte har.

  2. Hej Lena! De jobb som jag söker inom kommunen är inom affärer, d.v.s antingen upphandlare eller näringslivsutvecklare. De förstnämnda jobben handlar om affärer, att man ska ha ett intresse för ”den goda affären” och goda affärsrelationer. Och när man jobbar som upphandlare så handlare det om att man ska göra en ”kostnadseffektiv” upphandling. Om jag ska skriva något om intresse i ansökningsbrevet – och det vill jag gärna nu eftersom det i en specifik annons står ”ett genuint intresse för att arbeta med offentlig upphandling väger tungt i relation till tidigare erfarenhet” – tycker jag att det känns lite fel att skriva att man vill göra nytta utan en tanke på att tjäna pengar? För tjänar pengar är ju det en upphandlare egentligen genom bra upphandlingar.
    Mvh Anne-Marie

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.