Hallå jobbsökare, det är dags att göra något annat, att tänka nytt!

SCB rekryteringskanalerArbetsgivare ger sig hellre ut på spaning än att annonsera efter folk.

Enligt SCB är det endast 9% av nyrekryterade som hittat jobbet via Arbetsförmedlingen och 6% via annons i tidning eller Internet. Samtidigt upplever jag att det stora flertalet jobbsökande litar just på dessa kanaler när de letar efter jobb att söka.

När merparten av de nyrekryterade kommer fram via personliga kontakter och nätverk är det väl dags att hänga med och lära sig nya sätt att söka jobb på?
Hallå jobbsökare, det är dags att göra något annat, att tänka nytt!

Jag kan se många anledningar till att arbetsgivare inte annonserar sina tjänster, jag har själv varit arbetsgivare och jag vet hur kul det är att sitta där med allt extrajobb det innebär att sköta en rekrytering med hjälp av annons. I min roll som rekryterare upplever jag också att det är lättare att hitta rätt kandidater med hjälp av kontakter och rekommendationer än med annonsens enorma inflöde av kandidater.

Ändå sitter så många arbetssökande fast i sitt annonssökande. Är det för att det känns lättast? Det är inte lätt att marknadsföra sig och göra sig känd, lättare då att vänta på rätt annons. Eller är det för att man inte känner till hur det förhåller sig? Har man inte tagit reda på hur den andra parten – arbetsgivaren – tänker och fungerar? Söker man bara som man ”alltid har gjort”? Är man rädd för att kliva ur bekvämlighetszonen och göra på ett nytt sätt?

Sista veckan i juli (2014 för er som läser den här posten i framtiden) håller jag varje dag ett webinar på ämnet. Det är gratis, det kommer att ge lite mer insikt i hur arbetsgivare tänker och du kommer att få strategier du kan jobba med för att bli en av de som hittas av arbetsgivare på spaning.

Det blir samma webinar vid fem tillfällen, så du kan säkert hitta en tidpunkt som passar.

Registrera dig här: https://attendee.gotowebinar.com/rt/5120743769425959938

Om du vill ha mer tips om jobbsök från mig ska du registrera dig i min maillista, det gör du här i högra marginalen. På köpet kan du få en e-bok om du vill 🙂

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Hallå jobbsökare, det är dags att göra något annat, att tänka nytt!

 1. Hej Kent och tack för din feedback både här och på andra ställen! 🙂

  Diagrammet har jag hämtat ur Rekryeringsenkäten från Svenskt Näringsliv, här är en länk till den:
  http://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/rekryteringsenkaten-2014_582697.html/binary/Rekryteringsenk%C3%A4ten%202014

  SCB har massor med data i sina arbetskraftsundersökningar, här finns underlag till rekryteringsstatistiken:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Arbetsmarknad/Arbetskraftsundersokningar/Arbetskraftsundersokningarna-AKU/23265/23272/Flodesdata—originalvarden/305045/

  Hoppas du får ut något av länkarna 🙂

 2. Intressant! Har du källa till texten, diagrammet?
  (skulle vara spännande att ”gräva lite djupare i den rekrytering som tydligtvis endast till 6% går via ”annons i tidning eller Internet”!)

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.