Hjälp! Vilket svar är rätt i en intervju???

vilket svar är rättEn av de vanligaste frågorna jag får, handlar om vad man ska svara eller säga till en intervjuare för att sticka ut eller för att ”svara rätt”.
På frågan finns ett enkelt svar: Jag kan inte säga vilket svar som är ”rätt” i din intervju eftersom det i en intervju inte handlar om att svara ”rätt” utan sant. Intervjuaren är inte det minsta intresserad av mitt svar, utan ditt – det är ju därför du är där istället för mig 🙂

När jag intervjuar är jag inte intresserad av att få konstruerade eller ”rätta” svar, jag är intresserad av att lära känna dig, få veta vem du är. Det kan till och med vara en nackdel för dig om jag känner att du ger mig någon annans svar på mina frågor, alltså om det inte känns som om svaren är alldeles äkta och dina egna, det kommer att få mig att undra vad mer som är konstruerat i den bild du vill ge mig av den du är.

Många vill sticka ut och märkas bland alla sökande och därför vill man ha smarta svar på intervjuarens frågor. Jag förstår den tanken men betänk att en arbetsgivare sällan är på jakt efter den som sticker ut eller svarar smart. Istället letar man efter rätt person till jobbet och rätt person är ALLTID en person man känner sig säker på.

Oavsett vilken kompetens man söker, så anställer man aldrig en person man känner sig osäker på. Du kan ha hur fin utbildning eller erfarenhet som helst: om arbetsgivaren får en känsla av att inte veta vem du är, om du gör honom osäker, får du inte jobbet.  Ibland är det bara en känsla arbetsgivaren har, han kanske inte ens kan peka på vad det är som gör honom osäker, han vet bara att något säger honom att du inte är rätt person.

Jag har ofta varit med om att en person som inte har allt man söker i form av utbildning eller en som inte är den mest erfarna får jobbet eftersom arbetsgivaren känner sig helt säker på vem den personen är och vad han kommer att få – och inte få – av sin nya kollega.

Alltså: de smartaste svaren du kan lämna till en intervjuare är de som är sanna, äkta och dina egna. Visa vem du är vid intervjun. Dela med dig av dina styrkor men också dina svagheter. Lova bara det du kan hålla och som dina referenter håller med om att du ger. Gör allt för att arbetsgivaren ska få lära känna ditt sanna jag och känna sig säker efter intervjun med dig så har du stor chans att få jobb.

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.