Hur personlig ska jag vara?

Ett personligt brev ska handla om dig som person men hur personlig ska du vara?

Tänk igen utifrån läsarens perspektiv och det faktum att din ansökan inte ska berätta allt, den ska bara väcka  intresse så att du blir kallad till intervju.

Vad kan vara intressant att veta om dig för att man ska kalla dig till intervju? Hur du fungerar i stressiga situationer eller hur många katter du har och vad de heter? Vad du har för framtida mål eller vilken typ av mat du gärna serverar när dina vänner kommer på  besök?

Mitt råd är att inte bli för personlig i din ansökan. Det finns ingen anledning att berätta allt om vad du – och din man och alla era barn – gör på fritiden, det kommer inte att ta dig till intervju. Däremot dina personliga egenskaper, vad du tänker om olika saker, vad som betyder mycket för dig, vilka erfarenheter du värderar högt, vad du lärt dig på ditt förra jobb kan vara intressant och väcka nyfikenhet. Men återigen: Håll det kort! Du ska bara väcka intresse och nyfikenhet, inte berätta allt!

Undvik alla klyschiga beskrivningar! Alla vill beskriva sig som ”glad och trevlig”. Hur kan du berätta att du är glad och trevlig utan att använda den klyschan? Kanske du inte ens behöver påtala det om du har en glad och trevlig ton i ditt brev? Både de ord du skriver och det sätt du skriver på beskriver ju dig och ger en bild av vem du är som person.

Du tjänar inte heller något på att räkna upp allt du är med superlativ, det blir alldeles för klyschigt. Hitta ett sätt att beskriva hur du är med andra ord än ”Jag är…”

Jag har mött sökande som beskriver sig själva med ”jag sköter mitt jobb, kommer i tid och utför mina arbetsuppgifter”. Hmmmm… Det kan man likna vid att en bilförsäljare stolt påpekar att den bil du tittar på – förutom att den är blank och fin – även startar när du vrider på nyckeln. Att komma till jobbeta och sköta det är så självklart att det blir fel att skriva om det.

Alltså: Beskriv dig själv utifrån det som kan vara intressant för tjänsten. Undvik att räkna upp allt du är. Var kort, berätta inte allt, du ska bara väcka tillräckligt med intresse för att bli kallad till intervju.

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Hur personlig ska jag vara?

  1. Hej Kajsa och tack! Jag ska kolla in din blogg nu, vi hörs hos dig :-).

  2. Hej Lena, jättebra tips! 🙂 Tror som du skriver att många kan bli för personliga i sina brev. Bra tips det där med att unvika klyschor och att inte skriva att ”man är bra på allt”.

    Jag ska tipsa mina läsare om din blogg. Jag bloggar själv lite om just att skriva personligt brev.
    /MVH Kajsa

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.