Inte alla intervjuare är bra på att intervjua. Läs här hur du gör en bra intervju ändå.

inte alla intervjuareHar du blivit intervjuad av en arbetsgivare som inte verkade riktigt bekväm i sin roll? Eller en som inte ställde en enda fråga till dig utan ägnade hela intervjun åt att prata om sitt företag och hur han har byggt upp det? Eller en som hoppade fram och tillbaka mellan ämnena utan att verka bry sig om dina svar? Eller en som helt enkelt inte sa så mycket och eftersom du inte heller sa så mycket så blev inte mycket sagt?

Inte helt ovanligt. Många arbetsgivare vill sköta sina rekryteringar själv. En del företag anställer väldigt sällan ny personal, och att plötsligt intervjua arbetssökande efter att inte ha gjort det i tio år kan få vem som helst att verka som en nybörjare.

Det finns ingen regel som säger att företagsledare ska vara bra på att rekrytera och tur är väl det. De ska hellre vara bra på att leda sina företag än att vara bra på något de gör några enstaka gånger under ett år eller tio år.

Ändå är ju deras syften med intervjun densamma som våra – konsulternas och proffsens: Att hitta rätt person för jobbet. Och du kan hjälpa en ovan arbetsgivare när du stöter på honom eller henne. Hjälp arbetsgivaren och visa dig själv från din bäst sida.

Innan jag kommer in på konkreta tips: Var ärlig och dig själv! Alltid! Om du gör dig till och låtsas vara någon annan vid intervjun, kommer det att synas. Var dig själv, men var det oavsett om intervjuaren är van eller ovan vid situationen.

 

Tips på vad du kan göra för att intervjun ska bli bra:

Var genuint intresserad. Visa intresse för det din intervjuare säger och berättar. Om den här företagsledaren berättar med inlevelse och passion om sitt företag kommer det att vara gynnsamt för dig att du också visar intresse för företaget. Jag har varit med om en företagare som berättade om en helt fantastisk intervju han gjorde med en helt fantastisk arbetssökande kvinna som också fick jobbet. Trots att han inte ställde en enda fråga till kvinnan. Däremot visade hon stort intresse för hans företag och det räckte för honom.
Om du inte klarar av att vara intresserad på riktigt är det nog inte rätt jobb för dig, alla arbetsgivare vill ha anställda som är intresserade av sitt jobb.

Ställ frågor. Visa att du kanske är insatt i vissa delar av produktionen, produkterna, rutinerna eller systemen. Om du ställer frågor kan du leda in dem på det du är bra på och det du har arbetat med tidigare. Det kan bli ett samtal snarare än en intervju.

Berätta helt enkelt. Du kan fråga: Vill du att jag ska berätta vad jag gjort förut och hur du skulle ha nytta av mig? Och sedan berättar du. Du kan hjälpa till igen genom att fråga: Är det något mer du undrar över? Eller: Skulle du vilja veta något om vem jag är som person?

Var smidig. Känn efter vad som passar för just den person du har framför dig. En arbetsgivare kanske känner stor lättnad om du berättar istället för att han ska behöva ställa obekväma frågor och en annan kanske känner sig förolämpad för att du försöker ta över intervjun. Du kan inte veta, men du kan försöka lyssna av och om du har en positiv inställning och attityd kommer du att uppfattas som om du agerar i välvilja.

Attityden är viktigast! För övrigt är det ofta inställningen och attityden som ger dig jobbet (och som INTE ger dig jobbet…) , så det värsta du kan göra om du träffar en oerfaren intervjuare, är att bli negativt inställd, att tänka att du blir orättvist behandlad, att du förtjänar en bra intervjuare osv.

Med din positiva inställning kan vilken intervjusituation som helst bli superbra och leda till anställning. Lycka till!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.