Jobbsök suger! Eller…???

jobbsoksuger3755x2124Tycker du jobbsökandet suger? Är det dötrist och skittråkigt och ger ingenting? Åtminstone ingen glädje?

Hmmmm… visst är det lätt att fastna i de här tankebanorna? Lika lätt som att fastna i tankar om hur underbart det skulle vara att ha ett jobb. ”Om jag bara hade ett kontor att gå till, då skulle allt vara annorlunda. Mitt humör, min attityd, ekonomin och hela mitt liv skulle vara fantastiskt.”
Visst är det lätt att höra att det här nästan låter komiskt när jag överdriver det? Men visst är du också medveten om att det är så här du – och vi alla – tänker och fungerar?

Jag är ju väldigt intresserad av hur vi kan påverka oss själva, hur vi kan ställa in hjärnan på framgång istället för motgång och vilka verktyg vi alla har för att förändra oss och våra liv och jag ska ge dig några tankar om det här med jobbsök:
1) Hur många timmar om dagen ägnar du åt jobbsök? Jag menar praktiskt arbete med att söka jobb? Jag skulle tro att det är max ett par timmar?
2) På varje jobb finns det troligen arbetsuppgifter som inte är så roliga, sånt där som bara måste göras. Kan det också vara 2 timmar om dagen?

De mindre roliga arbetsuppgifterna på jobbet gör vi med gott mod, eller hur? Vi bara ser till att få dem undanstökade eftersom vi vet att de ska göras. Medan det mindre roliga jobbsökandet kan bli ett berg att bestiga varje dag.
Nu undrar jag vad som skiljer din inställning, dina tankar och din attityd till dessa båda ”arbeten”. Ja, jag kallar jobbsöket arbete för jag tror att du skulle tjäna på att se det som ett jobb att söka jobb.

Tänk dig själv: Du vaknar på morgonen, får iväg barnen till skolan och gör dig i ordning för att jobba. Om jobbet består av att söka jobb eller att gå till en anställning behöver inte vara så stor skillnad, eller hur? Om du har inställningen att du ska börja jobba kl 9 och sedan köra järnet fram till lunch, så kommer du att ha fått så mycket mer gjort än om du redan när barnen går till skolan tänker att det här blir en till dag utan jobb…
Och vad händer på eftermiddagen i de här båda fallen? I den första fallet kan du vara nöjd med dig själv. Du har gjort dina tre timmar och eftersom du gjort något som har med jobbsök att göra har du kommit tre timmar närmare jobbet, nu kan du vara nöjd med dagens arbete och göra något annat. I den andra fallet har du kanske jobbsöket kvar till eftermiddagen, du kanske har ägnat förmiddagen åt att surfa, fastnade på fejan, fikade med en kompis som också saknar jobb och dessutom pratade ni om hur hopplöst läget är.

Om du tränar dig i att se ditt jobbsök som ett jobb kommer du att se dessa fördelar:
Du kommer att få mycket mera gjort varje dag eftersom du jobbar fokuserat.
Du kommer – varje dag – att ta ett steg närmare jobbet, för vi vet alla att om du gör tillräckligt mycket av rätt saker så når du målet, eller hur?
Du kommer att visa upp en helt annan attityd mot omvärlden – även arbetsgivare – om du ”jobbar” varje dag istället för att ”vara arbetslös” varje dag.
Du kommer att ha fritid eftersom du gör skillnad på jobb och ledig tid.
Du kan varje dag vara nöjd med att du gjort ditt jobb, wow!!!
Du tränar dig i att kontrollera din inställning och attityd. Det har du nytta av i alla sammanhang!

Min poäng med hela den här blogposten är att det inte är de yttre omständigheterna som bestämmer om det är roligt eller pest & pina att söka jobb. Det är din inställning som avgör. Träna dig på att se ditt jobbsök som ett jobb. För din egen skull!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

6 svar på ”Jobbsök suger! Eller…???

 1. Theres, vilken bra idé att starta upp jobbsökarkompisar i Stockholm!
  Jag tror du kan hitta fler som vill vara med på facebook. Lägg en fråga i någon av de grupper som handlar om jobbsök i Stockholm, du kan också lägga en fråga på lyckasbloggens sida. https://www.facebook.com/lyckasbloggen.se
  Lycka till!

 2. Någon som är intresserad av att träffas och eventuellt starta upp något i stil med ”jobbsökarkompisarna” i Stockholm (gärna på södra sidan av stan) ? Hör av dig så får vi se vart vi landar.
  Tack för tipset Theres!

 3. Hej Britta,
  självklart kommer du att bryta igenom vallen. Det gäller bara att inte ge upp. Och under tiden berätta för dig själv att du är jättebra! 🙂

 4. Vilken fantastiskt bra idé! Jag kommer och hälsar på er i mars, ska bli kul att ses och få veta mer om hur ni kan stötta varandra.
  Tusen tack för att du berättade om ert initiativ!

 5. Jag har varit arbetssökande sedan förra sommaren och min första tanke var, jag vill inte tappa hoppet som så många andra, jag vill fortsätta vara aktivt i mitt sökande, inte känna mig ensam och må bra hela tiden. Så jag letade upp andra som ville söka jobb tillsammans, vi har hittat lokaler vi kan sitta i gratis där vi har fått nya ”kollegor” (de företag som sitter i lokalerna), går på gratis kurser, nätverksträffar, mingel och håller egna workshops tillsammans. Det har varit ett jätte roligt heltidsjobb med en enda nackdel, att inte ha någon lön. Men förutom det har jag inte varit deppig mer än ett fåtal gånger, eftersom vi i gruppen finns för varandra och stöttar när det behövs. Lönen kommer när folk ser hur driven man är, flera stycken i gruppen har hittat jobb eller praktik (faktiskt även blivit erbjudna jobb efter att arbetsgivare hört om gruppen och blivit nyfikna). Själv tog jag beslutet att söka jobb utomlands och börjar på ny kula om några veckor, spännande men lite läskigt också.
  Det är fult och provocerande att säga att det är roligt att söka jobb, men det struntar jag i för det handlar om att ha rätt inställning och kämpa för den i alla lägen! Att vara stolt arbetssökande enligt mig, betyder att du tror på din egen förmåga och är nöjd med din insats (att själv känna att man är arbetssökande och inte arbetslös).
  http://www.jobbsokarkompisarna.wix.com/malmo

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.