Mitt CV är för omfattande, vad ska jag göra?

En av mina läsare reflekterade över ett inlägg där jag skrev att man ska hålla sitt CV kort och fokuserat på den tänst man söker. Han skrev att det är ett problem att ett CV ska innehålla allt man gjort under sin karriär och då kan det bli väldigt omfattande. Och man kan uppfattas som överkvalificerad.

Jag håller inte med. Ett CV behöver inte alls innehålla precis allt du gjort. Det behöver inte ens beskriva alla de tjänster och arbetsplatser du haft var för sig.
Just nu har jag en klient som har arbetat både inom restaurang och omvårdnad. Hon är intresserad av jobb inom både dessa områden och söker tjänster som restaurangbiträde och personlig assistent. Vi har gjort två cv till henne, ett med knivskarpt fokus på hennes erfarenhet inom restaurang och ett med lika knivskarpt fokus på hennes erfarenhet som personlig assistent.

I hennes restaurang-cv har vi beskrivit hennes restaurangjobb i detalj och slagit ihop hennes erfarenhet som personlig assistent till ett block där vi inte tagit med några detaljer. Det finns med för att visa att hon har jobbat under denna period men en krögare kommer inte att kalla henne på intervju för att hon beskrivit sitt assistent-jobb i detalj och därför anpassar vi oss och lägger krutet på restaurangjobben istället.

I hennes olika ansökningar har vi också beskrivit henne från olika perspektiv: hur hon arbetat i restaurang respektive som personlig assistent.
Jag vill att du verkligen förstår att en läsare av ansökningar är inställd på att leta efter det hon har behov av för tillfället, hon har inget intresse av att läsa om annat för att ta dig till intervju. Och din ansökan har bara ett syfte: att ta dig till intervju! Jobbet får du om det vid intervjun visar sig att du är rätt person för jobbet!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

5 svar på ”Mitt CV är för omfattande, vad ska jag göra?

 1. Hej 🙂
  Om du vill att man ska titta på din LinkedIn-profil ganska omgående kan du väl ha med den både i ditt CV och brevet? Då kan man inte missa det… Brevet kanske man inte läser förrän man kommit en bit in i selekteringen, man brukar göra första urvalen med hjälp av CV och erfarenheter så vill du ha en chans att få ett klick redan då tycker jag du kan ha med den under dina kontaktuppgifter.

 2. Hej! I kontaktuppgifterna skulle jag kanske också i mitt CV ange vilken adress det är till min profil på LinkedIn? Eller tycker du att man ska hänvisa till den i sitt ansökningsbrev? Mvh
  Anne-Marie

 3. Hej Anne-Marie! Jättebra fråga, tack! DU har helt rätt i att man helst inte vill ha några luckor på tidslinjen i sitt cv.
  Jag tror det var mer känsligt förr, då sa man alltid att man inte kunde veta om någon hade suttit i fängelse om det fanns en lucka i CV:t :-). Jag upplever inte att det är precis lika känsligt nu men självklart vill man visa att man har gjort något under de år man jobbat.
  Som jag skriver i blogginlägget så handlar det inte om att ta bort så att man får luckor. Men du kan anpassa de jobb som inte har med tjänsten du söker att göra: du kan beskriva dem väldigt kort, utan några som helst detaljer eftersom de inte har med saken att göra. Du kan också slå ihop flera jobb som du haft under några års tid och ge dem en gemensam post i ditt CV. Framför allt om det är väldigt gamla meriter kan man slå ihop dem. Om jag söker jobb som rekryterare nu så behöver jag inte specificera alla butiksjobb, försäljningsjobb och lärarjobb jag hade för 25 år sedan. Jag slår ihop allihop till en post som jag kan kalla ”Olika typer av service- och försäljningsjobb”.

  Angpående de specifika prestationer och uppgifter du haft längre tillbaka i ditt arbetsliv:
  Tänk hela tiden på syftet med ditt CV: Att skapa så mycket nyfikenhet och intresse att läsaren vill träffa dig. Din ansökan har inget annat syfte. Du behöver tänka till lite kring vad som skapar nyfikenhet och intresse hos just den mottagaren du ska skicka din ansökan till.
  Om du tror att mottagaren av ditt CV kommer att lyfta luren och ringa dig tack vare de prestationer, exakta arbetsuppgifter och roller du hade för tio eller tjugo år sedan ska du självklart beskriva dem i detalj. Om jag hade varit mottagaren hade det inte varit ett lyckat drag. Jag vill veta vad du gör nu, vad du gjort de senaste åren och hur du kan tillföra något till min organisation nu.
  🙂 Lycka till!

 4. Hej Lena! Jag är helt inne på att tänka om enligt det du skriver ovan. Men då blir det ju luckor i CV:t – och det var ju tabu förr. Tycker inte arbetsgivarna att det är lite misstänkt?? Tycker också, när man har en hel del erfarenhet bakom sig, att det är svårt att minnas prestationer och exakt hur man arbetat i de roller man haft lite längre bak i tiden. Egentligen skulle jag på varje arbetsplats ha noterat specifika prestationer eller uppgifter.

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.