Någon annan borde betala!

någonannanbordebetalaIgår träffade jag en kille som inte förstod varför inte Arbetsförmedlingen kunde betala hans körkort. Han är arbetslös och är säker på att han kommer att få ett jobb om han bara har ett körkort. Men inte så säker så att han tycker det är värt att betala kortet själv… Han tyckte inte han behövde göra mer nu för att försöka få ett jobb, om inte Arbetsförmedlingen betalar körkortet lägger han ner jobbsöket. Som för att hämnas på sin handläggare…Jag vet inte om det här sättet att fördela ansvar för den egna framtiden blir vanligare men för mig känns det så. Hur kan det komma sig att man är så ointresserad av sin framtid att man lägger ansvaret för den på en myndighet? Om det nu är enbart ett körkort som fattas för att man ska få ett jobb borde det väl vara lätt att skaffa det själv?

För det första: Jag är inte förvånad över att man med den här inställningen är arbetslös. Det krävs mer än ett körkort för att få jobb. Till exempel inställning och vilja att ta ansvar.

För det andra: Varför ska någon annan betala? Varför ska man inte betala själv? Ett körkort behöver inte kosta många tusenlappar. Den största insatsen i ett körkort är inte pengarna, det är allt man behöver lära sig och det kan man göra gratis via Internet. Allt man behöver lära sig finns där. Om man vill. Jag skulle tro att många arbetslösa har bränt upp mer pengar i fyrverkerier den senaste månaden än det skulle ha kostat att ta körkort. Prioritering är en märklig företeelse.

För det tredje: när jag argumenterar för att man ska betala själv får jag ofta till svar att det ju kan hända att den dyra utbildningen ändå inte lönar sig, att den inte leder till jobb. Och då har man ju kastat ut de pengarna i onödan.
Ja. Då är det logiskt att det är bättre att kasta bort någon annans pengar än sina egna…
Men allvarligt talat: Om man inte själv tror på att en utbildning eller körkort kommer att leda till en inkomst finns det väl ingen anledning för en myndighet att tro mer på det?

Det finns många som anser att det är värt att ta studielån för att skaffa sig en utbildning, att det lönar sig att jobba hårt för att lära sig något och som tar egna initiativ för att ligga steget före – till exempel genom att plugga körkortsteori innan det är dags att börja övningsköra. Bara för att man vill. För att man tror på sin framtid. Det är de som får jobben i första hand. Själva körkortet är inte största anledningen till att de får jobben, inställningen är viktigare.

Du som är arbetssökande: träna dig i att tro på dig själv! Lär dig ta ansvar! Ta reda på hur du själv kan påverka din framtid. Lägg inte ansvaret på myndigheter, politiker och handläggare! Se själv till att du inte blir frånsprungen! Ta hjälp av din handläggare, jobbkonsulent, coach eller vad din hjälpare kallas och be att du får lära dig hur du ska ta ansvar för din framtid. Och gör det nu!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

5 svar på ”Någon annan borde betala!

 1. Oj Jenny, du har inte bara gjort min dag, hela min vecka lyser efter din fina kommentar. Tusen tack! 🙂
  Så roligt att du har nytta av det jag delar med mig av. Om du vill ge min bok ett omdöme inne på BookBoon blir jag glad, det har jag nytta av.
  Jag gillar ju att hjälpa människor växa, så självklart vill jag hjälpa dig också. Jag skickar dig ett mail på din mailadress så fortsätter vi diskussionen där.
  Tack igen 🙂
  Lena

 2. Hej Lena, Tacka för att du skrev boken, tänk tvärt om och få jobbet!
  Tack för din lätt skrivna, lätt lästa och pedagogiska sätt. Har läst en del böcker kring detta ämne, men inte känt mig så motiverad av dom.

  Din bok var väldigt bra, och det kändes som om du skrev till mig. Min vännina gillade också din bok och hon kände samma sak. Hittade boken din, via en rekommenderad sida, från boken. Hur man blir Management konsult av Holger Wästlund.

  Hur har du skrivit din bok, jag har två bok ider, och vill så gärna skriva en bok? Coachar du privata personer via telefon också? Tror nämligen du är hjälpen jag länge har sök efter 🙂

  Har endel frågor till dig, som jag gärna skulle vilja bolla med dig om. Känner att vi på sätt och vis har haft lite av samma öde.

  Tusen tack flr

 3. Hej Karin, och tack!
  Jag läste ditt inlägg om hur det är att få ytterligare ett ”nej tack” och jag förstår att det kan kännas deppigt.
  Du gör helt rätt som deppar klart en stund för att ta nya tag sedan.

  Om du får nej tack i den formen innebär det att du söker annonserade tjänster, eller hur? Jag vill råda dig att göra som de extremt framgångsrika istället, jag beskriver det både här på bloggen och i den bok du får när du registrerar dig för mina mail men du kan också ladda hem min helt nya bok ”Tänk Tvärtom och Få Jobb” här: http://bookboon.com/se/tank-tvartom-och-faa-jobb-ebook
  Boken är reklamfinansierad och därför gratis om du kan stå ut med att det finns annonser i den :-). Den innehåller i alla fall väldigt många tips som jag hoppas du kan ha nytta av.

  Berätta hur det går!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.