Om Lena Lilliér

Lena 1024x1366Min brokiga karriär innehåller mååånga olika typer av jobb.
Jag har varit anställd och egen, jobbat i fabrik eller i luften, haft anställda och jobbat i allt från trygg statlig miljö till amerikansk pengadriven organisation. Och jag har alltid trivts! Jag har haft otroligt många roliga jobb och lärt mig mycket.

Sedan 1987 har jag drivit eget företag. De flesta av alla dessa år som enskild firma vid sidan om anställning men också som AB i olika branscher med upp till 12 anställda.

Sedan 1998 har jag rekryterat allt från produktionspersonal till ledande befattningar.
Sedan 2007 har jag arbetat som professionell coach enligt ICF:s standard.
2009 -2013 var jag en av AF:s jobbcoacher i egen regi.Jag tycker att jag har en bra bild av hur det fungerar att söka och få jobb idag.

När jag jobbcoachar märker jag att jag har lite annorlunda idéer om hur man kan jobba med sin karriär, många av mina klienter har aldrig stött på de tankar jag har kring hur man marknadsför sig på arbetsmarknaden. Men de fungerar och därför vill jag att fler ska få ta del av dem.

Jag kommer från Dalarna, bor i Skåne och är helst ute i naturen med mina hundar. Skogen är mitt element och sommarstugan i Dalarna är min bästa plats på jorden.

Jag hoppas du vill följa lyckasbloggen och bli säkrare på hur du söker jobb framgångsrikt. Ge mig gärna tips på vad du vill läsa om och hjälp mig att sprida bloggen! Det är många som behöver hjälp där ute! 🙂

Välkommen!

9 svar på ”Om Lena Lilliér

 1. Nämen vilken rolig överraskning att få ett så positivt omdöme – tusen tack!
  Då fick jag en spark i baken att sätta igång nyhetsbrevet också, tack för det också :-)!
  Självklart blir jag bara glad om du vill dela med dig av mina tips och råd.
  Nu blir min midsommar ännu bättre, hoppas din också blir fantastisk!
  Lena

 2. Vilken trevlig blogg! Jag har blivit på gott humör av att läsa här, prenumererar nu på ditt nyhetsbrev. Kommer antagligen att länka och dela dina ”bästa” artiklar på LinkedIn med mina kontakter, om det går bra?

 3. Hej Eva, tack för din kommentar och kul att du hör av dig igen!
  Jag tror inte många arbetsgivare tänker sig att de har en ”makt att välja och vraka”. Alla arbetsgivare jag träffar tycker snarare att det är svårt att hitta den person de kan anställa. Jag förstår att man kan känna sig utsatt när man är arbetslös och att det är skittufft att få nej tack gång på gång. Och dessutom: när man känner sig tilltufsad är det svårt att vara sitt allra bästa jag i en jobbsökarsituation.

  Jag kan bara försöka uppmuntra dig genom att berätta om två personer som ändrade sin inställning, tog tag i sitt jobbsök och fick jobb. Båda två läste min bok Tänk tvärtom och Få Jobb (snart gratis på bookboon.com):

  En kvinna, 63 år som efter många år hos samma arbetsgivare blivit arbetslös. Hon trodde det var kört eftersom hon är ”så gammal” och att hon eventuellt skulle få ta vilket skitjobb som helst om hon över huvud taget skulle få något jobb. Hon läste boken, följde råden i den och ringde mig när hon hade fått sitt drömjobb! Hon trodde knappt det var sant, men hon fick erfara att hennes ålder inte alls var ett handikapp utan en tillgång och att hon – så fort hon började tänka på sig själv som en erfaren person som kunde bestämma själv vad hon ville jobba med – kunde kontakta arbetsgivare och erbjuda sina tjänster på ett helt annat sätt än hon hade gjort från början när hon läste annonser och kände sig värdelös.

  En man, 50+, som också trodde att det skulle bli väldigt svårt att få jobb. Han hittade inga annonser som passade honom, därför trodde han inte att det fanns jobb som han ville ha. Han tänkte om och började leta efter företag som han tyckte var intressanta, tog kontakt och en vecka efter att vi talades vid ringde han och tackade för rådet att marknadsföra sig själv och sälja sina tjänster istället för att leta efter annonser. Han sa att han redan hade varit på flera möten. Efter ytterligare en vecka ringde han och meddelade att han fått ett superjobb, precis det han ville ha. Företaget hade inte kommit så långt som till att börja leta efter rätt person att anställa, så det var glada att de slapp hela den processen när han dök upp.

  Det finns inspirerande exempel, Eva. Ta till dig dem istället för alla historier om hur hopplöst det är att söka jobb!
  Stort lycka till!

 4. Hej Lena, Du och jag har tidigare haft kontakt vad gäller jobbsökandet. Det finns idag så otroligt många ”tips” om hur vi arbetssökande ska gå tillväga för att få jobb..ha bra kontakter, vara ”på hugget” o.s.v.. Om vi vänder på det hela..vad får arbetsgivare för ”tips”..t.ex. hur de ska beskriva sig själva som arbetsgivare, vad har de att bidra med? Det är inget tvivel om att arbetsgivare har makten att välja och vraka bland arbetstagare, och så har det varit länge.
  Arbetsmarknaden är jäkligt tuff, men vi som är utan jobb, eller ska bli utan jobb, vi kan inte välja och vraka.. ja, såvida vi inte har bra kontakter, är ung och har en universitetsexamen. För att inte tala om alla bemanningsföretag som tjänar på den arbetsmarknad vi har idag. Vi är inga maskiner, vi är människor av kött och blod + känslor.

  Med vänlig hälsning
  Eva Björneborn

 5. Hej Joseph,
  tack för att du läser min blogg och jag är glad att du kan ha nytta av mina råd.
  Din fråga är väldigt bra! Och jag tror att det är den vanligaste frågan som alla ställer sig: vad ska jag säga och hur ska jag vara för att vara ”rätt” person för arbetsgivaren.
  Och jag tror att ju mer du försöker svara på frågan, desto större otjänst gör du dig själv.

  Jag tänker så här: De människor jag verkligen pushar för hos en arbetsgivare, och de som alltid kommer vidare på något sätt, är de som känns väldigt äkta och ärliga, de som är sig själva med alla sina styrkor och svagheter.
  Det är lätt att känna sig säker på en person som verkar vara sig själv, eller hur? Och lika lätt att känna sig osäker på en person som verkar förställa sig och som försöker vara någon annan än den hon är.
  Och osäkerhet är din värsta fiende när du söker jobb! Alltså arbetsgivarens, rekryterarens eller intervjuarens osäkerhet. Osäkerhet gör att man tittar efter någon annan som man kan känna sig säkrare på, kanske en som har mindre erfarenhet och inte alls lika bra utbildning, men som verkar visa sitt äkta, ärliga och rätta jag.

  Jag är säker på att du sticker ut som en strålande stjärna om du ställer alla de frågor du VERKLIGEN undrar över vid intervjun – även de du kanske tycker är lite udda – och om du också är helt och fullt dig själv, som om du träffade en gammal go vän, en som du inte behöver göra dig till för.
  Tänk på att en arbetsgivare inte är ute efter att hitta den som sticker ut, han är ute efter att hitta en person han vill ha vid sin sida varje dag flera år framöver, han är ute efter en bra kollega, en han kan känna sig säker på.

  Testa och berätta hur det kändes och hur det gick i en ny kommentar här!

 6. Hej Lena,
  Det är rena rama djungeln idag att få jobb så vi får tacka dig för en bra blogg som förenklar denna process. Jag söker jobb som skattejurist hos de större revisionsbolagen (Big4) och undrar över följande: vilka relevanta frågor ska man som sökande ställa till intervjuaren på anställningsintervjun för att väcka intresse och samtidigt sticka ut från mängden?

  Tack på förhand!

 7. Tack snälla du för att du läser det jag skriver och för att du berättar om dig själv!
  Behåll din inställning att du har mycket att bidra med, den kommer du långt på :-)!
  Istället för att söka jobb som kunde hindra din resa kan du ju arbeta med att bygga upp kontakter i företag du vill jobba i när du kommer tillbaka. Du kan nätverka och skapa underlag att ta itu med när du kommer hem. Du kan också söka jobb om det dyker upp något intressant. Du har ju inte sagt att du vill ha det förrän du skrivit på ett anställningsavtal. Vem vet, om du är väldigt attraktiv kanske de väntar på dig… 🙂

 8. Hej Lena!
  Jag har läst dina inlägg på Linkedin och tyckt om dem och ditt sätt att tänka. Har tänkt kontakta dig länge. Såg ditt inlägg i Linkedin nyligen,som handlar om att vara för gammal för att få jobb. Jag har levt ett tag men har svårt att förstå att jag skulle vara för gammal för att vara en rejält bra tillgång med mycket att bidra med och med önskan om att stadigt utvecklas. Det är spännande och livsnödvändigt. Kanske ska jag inte bli rådgivare till en rapartist, men i övrigt.
  Skall ta några månader ledigt till hösten o resa omkring, så jag vågar inte söka ngt nu – maken o jag har bestämt att vi SKA iväg. Däremot vill jag vara uppdaterad via dig. Hälsar Annicka

 9. Hej Lena!
  Mitt namn är Sofia Nicklasson och vad jag förstått har du varit i kontakt med min mamma, Carola Nicklasson. Jag skriver just nu magisteruppsats och undersöker sociala mediers påverkan i en rekryteringsprocess. Har du möjlighet att besvara några frågor jag har angående detta?

  Mvh, Sofia Nicklasson

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.