Överkvalificerad?

Hur trött är du på att höra att du är överkvalificerad? Att du är FÖR bra…?
Jag hör ofta kandidater säga att de inte kan förstå hur de kan framstå som för bra, är det inte bra att få en fantastisk person på anställningen istället för en medelbra?

Jag håller med till viss del, men tänk på det hela ur arbetsplatsens perspektiv: Man har tänkt igenom vad man behöver ifråga om erfarenhet, färdigheter, utbildning och personlighet. Man har bestämt sig för vad man söker och troligen har man vridit och vänt på olika alternativa profiler för att hitta fram till det man bäst behöver just nu.

Sedan kommer ansökningarna in och där finns ju ganska många sökande som matchar profilen. Varför ska man då ta in en person som har mycket mer med sig i bagaget på intervju?

För det första kan man som arbetsgivare undra hur man ska kunna behålla den här väldigt kvalificerade kandidaten på det enkla jobb man kan erbjuda.
Man kan också undra om det kommer att bli konflikter i teamet, den som tidigare haft mest ansvar och fungerat som ledare kanske inte alls blir den mest erfarna längre men ska ändå fungera som ledare för en mer kvalificerad person.

Jag hade nyligen en kandidat som fick nej tack eftersom den chef hon skulle ha fått på det nya jobbet kände att hon inte kunde chefa över en mer kvalificerad person än hon var själv.

Mitt råd om du känner att du är överkvalificerad men ändå är intresserad av jobbet: Tagga ner i din ansökan! Du måste inte berätta ALLT du gjort. Du måste inte skriva att du ”ansvarade för”, du kan skriva att du ”jobbat med”. Du måste inte berätta om hela omfattningen på din tjänst, bara det som är relevant för den tjänst du söker.

Det är inte ansökan som ger dig jobbet – du SKA alltså inte berätta allt i ansökan. Du ska bara väcka intresse med din ansökan, så pass mycket att arbetsgivaren vill intervjua dig. Sedan får du jobbet efter att du visat dig vara rätt person vid intervjun. Ta alltså reda på vad arbetsgivaren vill ha, vilken nivå de är inrattade på när de läser ansökningarna, anpassa din ansökan till den och berätta mer vid intervjun!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.