Rensa i din ansökan och gör den lättare att läsa

Du vill att den som läser din ansökan ska se att du är en intressant person SNABBT. Idag lägger man inte många minuter på varje ansökan i första urvalet så den behöver vara ren och väcka intresse väldigt omgående. Här är några tips på hur du kan rensa:


1 Allt, allt, allt du gjort

ska du inte ta upp! Du kan lätt betraktas som överkvalificerad om du skriver precis allt som ingått i dina arbetsuppgifter. Plocka ut det som är intressant för just det här jobbet. Detta gäller förstås dig som haft många olika arbetsuppgifter. Eller du som jobbat i många år och kanske arbetat i en helt annan bransch i din ungdom. Anpassa till varje jobb du söker. Ansökan är inte till för att berätta allt om dig, den ska bara ta dig till intervju.

 

2 Alla olika arbetsgivare

behöver du inte ange om jobben varit desamma. Slå ihop dem om det är möjligt så får du ett renare cv. Om du är vårdbiträde och arbetat som vikarie på många olika avdelningar eller företag som liknar varandra kan du skriva ”Olika vårdföretag” eller ”Olika avdelningar”. I beskrivningen kan du skriva att att du haft fler olika arbetsgivare under den aktuella tiden och vad dina arbetsuppgifter bestått av. Alla detaljer om var du varit berättar du på intervjun.

 

3 Arbetslöshet

behöver du inte ange som syssla i ditt cv. Skriv det bara om det är nödvändigt, men du behöver inte påtala det. Om du har några månaders glugg mellan jobben behöver du inte bry dig om det. Handlar det om flera år kan det vara bra att skriva vad du gjort under den tiden även om det inte är ett jobb du haft.

 

4 praktik

behöver du inte understryka. Inte heller om du haft deltid, vikariat eller visstidsanställning. Det som är intressant är din erfarenhet, vad du gjort, inte under vilka villkor du fanns på ditt jobb.

 

5 Upprepa inte ditt cv

i brevdelen. Brevdelen ska vara kort och handla om dig. Den ska väcka nyfikenhet och ge läsaren anledning att lyfta luren och kalla dig till intervju. CV-delen handlar om din erfarenhet. Du ska svara på frågor om din erfarenhet på intervjun, inte i ditt personliga brev.

 

6 Orsaker och anledningar

till varför du bytt jobb eller valt att studera. Du ska inte ge några förklaringar i ett cv, bara berätta vad du gjort. Och dessutom berätta rätt saker, det som gör att just den här läsaren vill träffa dig och veta mer. Alla frågor om varför och hur du gjort det ena eller andra ska komma vid intervjun.

 

7 mailadresser

som snuttegumman@hotmail eller hotnsexy@live (jodå – jag har upplevt detta i ansökan) kan du rensa bort direkt! Om du har en adress som utmanar så behöver du skaffa en ny i rappet! Ha vilken mailadress du vill i ditt privatliv men berätta inte om den i en ansökan om arbete.

 

8 Utmanande foton

hör inte heller hemma i en ansökan – samma princip gäller som för mailadressen. Jag har sett utmanande avklädda sökande, ansikten med ankmun och jag har sett familjefoton och suddiga foton där huvudpersonen är en liten figur som håller upp en storgädda vid en älv. Anpassa bilden till företaget. Kostymbild till kostymföretag och t-shirtbild till t-shirtföretag. Ett glatt ansikte är vad man vill se i en ansökan.

 

9 Klyschor

gör ingen nytta för dig hur sanna de än är, alla tycker att de är glada och trevliga, man kan inte vara bäst på att både jobba enskilt och i team, alla gillar jobbet man söker, alla som koordinerat något kan kalla sig spindel i nätet, att komma till jobbet är självklart, man söker inte ett jobb med människokontakt om man ogillar att jobba med människor. Så rensa ut flosklerna och skriv något om dig som är intressant för läsaren.
Om du är spindeln i nätet kan du istället skriva att du trivs med att koordinera hålla ihop många projekt.

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

1 svar på ”Rensa i din ansökan och gör den lättare att läsa

  1. Det här fungerar ju! Som du kanske vet är jag för tillfället på kurs på Lernia. Det ingår att skriva CV och personligt brev. I stället för styrkor och egenskaper har de satt upp ett register på CV. En av lärarna kritiserade mit CV och sa ” hur ska du få arbet på det där?” Som jag fick hjälp av honom i företags gruppen. Jag sökte ett sommarvikarie som endast är på veckosluten (tyvärr), anonsen gick ut en fredag. på måndagen ringde de från företaget och ville träffa mig.
    Lernia har spärrat Linkedin av någon anledning. Antagligen för att de själva även är ett bemanningsföretag.

    Hälsningar Lennart Bourdette

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.