Ska jag berätta vid intervjun att jag är gravid?

Vid ett tillfälle var jag inbjuden till ett universitet för att hålla föredrag om hur man söker jobb. Med var också en riksdagspolitiker som var där för att berätta hur hon jobbar för att sänka arbetslösheten.

Efter mitt föredrag fanns det tid för frågor och en ung tjej frågade: -Ska jag berätta att jag är gravid när jag är på intervju?

Mitt spontana svar var -Absolut!!! Och jag skulle precis fortsätta berätta varför, när politikern stormade in på scenen och avbröt mig med en passion som nog bara politiker kan uppbringa för en sådan fråga, hon var redan upprörd och nästan hojtade:

-Absolut INTE!!! Hon vände sig till mig: -Hur kan du säga att man ska tala om en sån sak??? Och innan jag ens hunnit fundera på att svara: -Arbete är en medborgerlig rättighet! Alla har rätt att få ett jobb, även en gravid kvinna! Arbetsgivare har inte rätt att fråga om du är gravid och du ska absolut inte säga något om det!!! -Kvinnor är missgynnade osv, osv…

Hon fortsatte ett tag till och jag kan förstå varför hon tänkte som hon gjorde. Jag är själv kvinna och tycker att det ska vara jämställt på arbetsmarknaden men om man skulle vända på det och en ung man skulle fråga: -Ska jag berätta att jag ska ligga i lumpen ett år när jag är på intervju? Vad skulle hon svara då? Ska en man berätta att han kommer att vara borta ett år från jobbet han söker?
Eller om man har bestämt att man ska segla jorden runt under ett år, allt är bokat, avsålt, bestämt. Nu dyker drömjobbet upp och jag får komma på intervju! Jag skulle vilja ha det jobbet när jag kommer hem, skulle kunna ansöka om tjänstledigt… Ska jag berätta om mina planer? I det här perspektivet blir det ganska självklart att man ska berätta, eller hur?

Jag tycker detta handlar om förtroende. Om man vet att man ska bli borta från jobbet under en lång tid ska man berätta det oavsett om det handlar om barnledighet, värnplikt, operation eller seglats.

Om du intervjuar och bestämmer dig för att anlita en hantverkare för en ombyggnad av villan som kommer att ta hela sommaren blir du apsur om han efter månad kommer och säger att han nu ska åka på sin länge planerade semester. Det hade han väl kunnat kläcka ur sig när du berättade vad som skulle göras så du hade kunnat välja en annan???

Som du förstår så är jag ingen vän av jobb-är-en-medborgerlig-rättighet-linjen. Jag vet att det finns en arbetsgivare i andra änden, en som är beroende av att lita på sina medarbetare, en som köper dina tjänster och gärna vill ha valuta för sina pengar.

Jag vet också att många kvinnor får jobb ändå, det var inte länge sedan jag läste en artikel om en gravid kvinna som fått sitt drömjobb trots att hon var gravid. Om du är rätt person för jobbet är det faktiskt möjligt att få det trots att du ska vara borta ett år. Samma sak gäller för män: är du rätt person för jobbet kan du få det trots att du ska göra lumpen.

Se till att du är rätt för jobbet, att du är en person som levererar, har ett bra rykte, att du är en som arbetsgivarna VILL HA så kan du få jobbet ändå. Om du dessutom är ärlig och förtroendeingivande ökar du dina chanser betydligt!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

8 svar på ”Ska jag berätta vid intervjun att jag är gravid?

 1. Tack för din kommentar.
  Ja, själva rekryteringsprocessen syftar ju till att jämföra de kandidater som söker en tjänst för att hitta den man ska anställa. Jag håller inte alls med dig om att man sällan intresserar sig för den sökande som person. Man är ALLTID intresserad av de sökande som personer, man vill veta om den här personen passar för tjänsten, om det är en person man kommer att trivas med att ha i sitt team hela dagarna. Personlighetstester är till för att bekräfta och fördjupa bilden man får av den sökande, dessutom kan man ofta få ett bra diskussionsunderlag. Som arbetsgivare vill man använda sina anställdas hela potential, det är svårt att göra det om man inte lär känna personen ordentligt.
  Den som är duktigast att sälja in sig själv kanske tar sig till många intervjuer men som bekant får man inte jobbet förrän efter intervjun och efter att arbetsgivaren har tagit reda på vem den sökande är som person. Jag håller inte med dig om att den som är duktigast att sälja in sig också vinner jobbet.

 2. En del säger att man ska berätta om sådana planer om man blir erbjuden jobbet, inte när man sitter på intervjun.
  En del arbetsgivare gör ju så att de plockar några kandidater och jämför dem med varandra. Det är då sällan fråga om att intressera sig för den sökande som person. Det ser vi också tydligt på alla frågelistor och personlighetstester arbetsgivare kommer med som gör att anställningsprocessen blir som industrialiserad och har sällan med själva människan att göra. Den som är duktigast på att sälja in sig själv vinner.
  Hoppas att jag lyckades uttrycka det tydligt 🙂

 3. Hej Juliette,
  tack för din uppdatering:-)
  Grattis till din dotter, hoppas ni alla har det bra!
  Bra att du söker jobb, hoppas du får hjälp av lyckasbloggen!
  Jag kommer att bli mycket mer aktiv i år än jag varit sedan i höstas, så häng med mig så kommer du att få många tips!
  Tack och ha en fortsatt härlig vinter (även om det inte blev vinter i år…:-)
  Lena

 4. En liten uppdatering från mig bara: hittade bara några ströjobb(bor i en liten kommun och vill slippa pendla då jag har småbarn hemma) och blev sjukskriven under sommaren pga foglossningsbesvär. Jag fick en dotter den30 september:)
  Nu fortsätter jag söka jobb under mammaledigheten och söker allt som känns bra!
  Med vänlig hälsning,
  Juliette Smulders

 5. Sitter just och förbereder mig för en intervju imorgon. Funderar på om jag ska berätta för rekryteraren att jag vill jobba deltid en period. Men efter att ha läst detta inlägg är jag övertygad om att jag ska det. Absolut schysstast mot arbetsgivaren. Och kan de inte tänka sig det så är det kanske inte där jag ska jobba…. Tack för dina bra inlägg Lena.

 6. Oh så glad jag blir att jag har kunnat ge dig lite hjälp på vägen, tack!
  Försök ha inställningen att du blir en ännu större tillgång när du har barn, inställningar kan smitta av sig och de gör definitivt att du har en högre ”svansföring” och kan marknadsföra dig på ett bättre sätt än om du tänker att du inte kommer att få jobb nu när du är på väg att få barn. 🙂
  Lycka till, fortsätt att följa mig och kom gärna tillbaka med frågor eller berätta hur det går!
  Lena

 7. Tack Lena! Jag sitter med just den frågan och just nu har jag inga intervjuer på gång tyvärr men när det väl blir dags(förhoppningsvis inom kort) så får jag också handskas med det faktum att jag precis har upptäckt att jag är gravid. Jätteroligt men eftersom jag snart blir arbetslös känns det jobbigt samtidigt, jag vet ju inte hur det påverkar mina chanser på arbetsmarknaden..
  Tack för din blogg, den har hjälpt mig med mitt CV och brev och nu även med framtida intervjuer.
  Hälsningar Juliette

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.