Styrkor och svagheter

En vanlig fråga vid intervju är vilka som är dina styrkor och svagheter. Många tycker att den här frågan är svår, vad vill arbetsgivaren egentligen veta?

För det första så är det här sällan den frågan som avgör om du får jobbet eller inte, det är en fråga som handlar mer om att lära känna dig, att se hur väl du känner dig själv. Sällan kan du ha styrkor eller svagheter som är helt ”fel”. Och OM dina svagheter och styrkor skulle vara helt fel är det inte ett jobb för dig :-). Så du kan slappna av inför frågan men var förberedd!

Fundera på dina styrkor, vad är du bra på? Vad brukar dina kollegor uppskatta hos dig? Dina vänner? Om man skulle fråga människor i din omgivning vad de uppskattar hos dig, vilka svar skulle återkomma? Försök komma på styrkor som har med dig som person att göra. Om du säger att din främsta styrka är att du pratar spanska flytande har du bara pratat om vad du kan. Om du inte kommer på annat än kunskapsstyrkor behöver du lära känna dig själv bättre.

Försök INTE fabricera ett svar som du tror passar in på tjänsten du söker, du kommer att bli avslöjad och det är en av de saker man vill veta – är du ärlig?

Svagheterna brukar vara ännu svårare att komma på, man vill ju inte fokusera på dem när man är taggad och vill ha ett nytt jobb. Men om du formulerar om frågan till: Vad kan du bli bättre på, så brukar det bli lättare. Alla har svagheter och egenskaper man kan förbättra, även den person som intervjuar dig. Det är troligt att rekryteraren känner igen sig i ditt svar, vem är så bra att man inte kan bli bättre?

Ditt svar kommer att visa om du vågar berätta detta personliga om dig själv, det kommer att visa om du har självkännedom och om du är ärlig.
Det du svarar ska vara ärligt och handla om dig, du kan aldrig svara ”rätt” eller ”fel” på den här frågan om du är ärlig. Det enda svaret som kan sätta käppar i hjulet för dig är om du säger att du inte kommer på något, det kan betyda att du har väldigt svag självkännedom. Eller också kan man misstänka att du inte vill berätta.

Tänk också på att en styrka också kan vara en svaghet. Om en styrka är att du alltid ställer upp och hjälper alla i din omgivning så kan svagheten bli att du har svårt att säga nej och vad kan det leda till? Stress?

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.