Tänk om de stjäl mina idéer!

tänkomdestjälJag fick nyligen den här frågan från en arbetssökande inför en intervju:

-Jag har massor med tankar om hur jag skulle vilja organisera den här tjänsten och jag vet redan vad de behöver för att få bättre resultat. Ska jag avslöja redan i intervjun vad jag tänker mig eller är det fel? Tänk om de bara tar mina idéer och ger jobbet till någon annan…

Om du är en person som inte vill dela med dig av dina idéer ska du visserligen visa det vid intervjun, du ska ju vara dig själv och visa din personlighet. Men…
Mitt svar är utan tvekan: Dela  med dig, berätta och visa vad du vill göra!

Om man till en tjänst söker en kreativ person med massor av idéer kommer man att känna efter om kandidaterna har de här egenskaperna vid intervjun. Om du inte visar det direkt kan du halka ur processen eftersom någon annan inte håller inne med sina idéer utan tvärtom visar vad man vill göra med jobbet.
Ja, du kan riskera att de gillar dina idéer men inte dig, men vad leder det till? Ingenting som blir sämre av att du berättat.
Jag menar att om du inte får jobbet kan det ju inte bli värre, du kommer inte att veta vad de gör med dina idéer men du riskerar inte några negativa följder av att du berättat. Du kan bara vinna på att berätta.
Om du inte berättar riskerar du att framstå som icke kreativ, att framstå som en person som inte delar med sig, att framstå som om du inte är intresserad av jobbet.

Personen som ställde den här frågan till mig var rädd för att någon annan som får jobbet kommer att ha nytta av hennes idéer, att hon skulle ”jobba gratis” och sedan inte få något för det.
Angående den rädslan kan jag bara säga: Den som får jobbet får det inte på någon annans meriter, man får ett jobb för att man visat att man är rätt person. Den som får det här kreativa jobbet har egen kreativitet, egna idéer och är inte intresserad av att jobba med andras kreativa idéer.
Och troligen är man fel person för jobbet om man inte vill dela med sig…

Fundera på hur du skulle tänka i motsvarande situation:
Du ska göra om i köket och du behöver hitta en hantverkare som inte bara kan snickra utan som också har idéer på smarta lösningar. Du träffar tre stycken, ni ses hemma i ditt kök och alla tre får frågan om vad de kan tänka sig för lösningar. Alla tre har samma bakgrund och är lika duktiga på att snickra men de ger dig helt olika svar på frågan om smarta lösningar, den första säger att han inte riktigt kan komma på något just nu. Han behöver nog tänka på saken. Den andra säger att han har massor med idéer men de berättar han om när han har ett påskrivet avtal. Den tredje delar villigt med sig av många smarta lösningar, han berättar vad han har gjort i andras kök och också vad han har sett att andra gjort genom åren.
Vem väljer du? Ganska solklart snickare 3, eller hur?
Du skulle definitivt inte komma på tanken att anteckna idéerna från Snickare 3 men anlita Snickare 2 och ge honom listan för att han ska genomföra 3-ans smarta lösningar…
Ibland hjälper det att tänka tvärtom, arbetsgivare fungerar precis som alla oss andra.:-)

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Tänk om de stjäl mina idéer!

  1. Hej Sten, tack för din kommentar.
    Ja, det kan hända att en idé är så bra att den används.
    Du kan välja vilket förhållningssätt du ska ha till detta: antingen blir du glad att din idé ändå höll, även om någon annan var bättre lämpad för jobbet. Eller också kan du tänka att du blivit bestulen på en bra idé.
    Inget av dessa förhållningssätt leder till att du får jobbet så här i efterhand, det ena kan göra dig glad och det andra kan göra dig deppad.

  2. Jag sökte en ledartjänst hos en av de stora drakarna inom detaljhandeln, där personen förväntades fungera som gott föredöme för de anställda samt ha idéer för verksamheten. Jag skrev in en av mina idéer i ansökan och nu tillämpar dom min ide medans jag inte ens kom på intervju. I och för sig ett medvetet risktagande men man kan ju tycka att den rekryterande chefen skulle ha samma krav på sig att vara ett gott föredöme och inte stjäla idéer från arbetssökande.

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.