Var snäll mot dig själv – sök rätt jobb!

varsnällmotdigsjälvJag har många rekryteringsuppdrag igång just nu och läser många ansökningar. Och slås av hur många som inte alls platsar på den tjänst jag annonserat ut. Ibland måste jag läsa annonsen igen för att kolla om jag har uttryckt mig väldigt oklart eller varför jag får ansökningar från kandidater som har varken den erfarenhet eller utbildning jag söker.

Jag tror att du som sökande tänker så här: Det är nog bra att jag söker alla jobb, det visar att jag vill jobba och att jag inte är rädd för utmaningar. Jag köper den inställningen, den är jättebra. Som personlighetsdrag vill jag se den här inställningen hos alla och visst vill vi alla omge oss med kollegor och vänner som är positiva och inte rädda för att testa nya saker?

Det som blir fel är om du  skriver i din ansökan att du är säker på att du är helt rätt person för tjänsten, att du har all den erfarenhet som behövs när jag ser direkt att du inte har någon erfarenhet alls från branschen eller yrket. Min tolkning blir: Den här sökanden har inte rätt verklighetsperspektiv eller har svårt att förstå vad tjänsten går ut på. Min nästa tanke blir troligen: vad mer är osant / verklighetsfrämmande i den här ansökan? Kan jag lita på något alls i det den här personen säger?

Du är inte snäll mot dig själv när du skriver att du har allt som krävs om det inte är alldeles sant. Sök istället de jobb där du platsar som handen i handsken! Alla är bra på något område, det finns ett jobb som är perfekt för dig där ute – sök det. Inte alla de andra.

Samma sak gäller språk. Om du skriver att du talar flytande svenska och sedan – när jag ringer – har svårt att uttrycka dig på svenska har du gjort dig själv en stor otjänst. För min tanke blir: vad mer är osant i den här ansökan? Jag blir osäker på dig och kommer att kalla en person jag känner mig mera säker på till intervju.

Gör alltså dig själv en stor tjänst: sök de jobb där du kan göra en insats, där det är alldeles sant att du har allt som krävs, då blir du den som det är helt rätt att ringa!

Lycka till! 🙂

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

8 svar på ”Var snäll mot dig själv – sök rätt jobb!

 1. Ja A O, absolut! Och det är inte smart av någon anledning att AF ska bestämma vilka jobb man måste söka. Men det är ju bara vad du och jag – som befinner oss i jobb-sökar-verkligheten – tycker. AF tycker annorlunda och vill man ha sin A-kassa får man göra det AF säger att man ska göra.

 2. Det kan ha varit Arbetsförmedlingen som hänvisat arbetet och då måste den arbetslösa söka vare sig arbetet passar eller inte.

 3. Omar, om du visste hur många människor som blir bortplockade från rekryteringsprocesser enbart för att de har överdrivit och hittat på skulle du bli förfärad. Det man skapar om man hittar på i sitt cv är osäkerhet hos rekryteraren eller arbetsgivaren och osäkerhet hos dessa två människor är det värsta man kan råka ut för som arbetssökande. Ingen vill anställa någon som man känner sig osäker på.
  Hoppas att du inte hör till dem som överdriver och hittar på, för då kommer du troligen inte att få jobb.
  Hälsningar
  Lena 🙂

 4. Hej Soctanten och Kollegan (lustigt namn :-))
  Ja visst kan man söka jobb man inte har erfarenhet av men uttryck då i ansökan att du istället för erfarenhet har x och y och z. Så att jag som läser ansökan förstår att du vill sälja in dig på x, y och z istället för erfarenhet. Det som blir fel är ju när en sökande skriver: ”jag har allt ni söker” och jag ser klart och tydligt att man inte har något av det jag söker. Då undrar jag om denna person inte förstår tjänsten eller inte har brytt sig om att läsa annonsen.
  Tack för din kommentar!
  🙂 Lena

 5. Håller med om att man ska söka jobb som känns rätt och där man tror att man passar. Samtidigt tänker jag att man ocksp kan sälja in sig på att man har en personlighet som passar för tjänsten, även om man inte alltid har praktisk erfarenhet av alla de arbetsuppgifter som efterfrågas. Om man bara söker jobb som exakt efterliknar det man tidigare har gjort kan man aldrig lära nytt…

 6. Håller med, dock förstår jag varför folk ”överdriver” i sina CVn. Många anser att det leder till fler intervjuer där de får chansen att visa upp sig helt ärligt.

  Men telefonintervju innan en fysisk är ju kanon!

 7. Alltså. Emelie, du har gjort min dag! 🙂
  Alla borde få känna hur det känns att kasta ut en tanke på en blogg och sedan få supersnabb feedback från någon som faktiskt läste det! Tusen, tusen tack för din snabba respons och din fråga!
  Din fråga kommer dessutom som ett tecken till mig – jag funderar på att göra en kurs för karriärändring. Bra att du gav mig inspiration där 🙂

  Ett kort och enkelt svar är att om du söker ett jobb du gärna vill ha och som du vet att du klarar av behöver du berätta VAD det är som gör dig till en bra kandidat. Det kan vara dina fritidsintressen som gett dig erfarenhet, eller dina personliga styrkor, det kan vara något du levt med som inte syns i ditt cv men som ändå är en del av ditt liv eller något du studerat på nätet, utan att få intyg eller betyg men som du vet mycket om.
  Vad det än är som gör dig lämplig måste du berätta det. Högst upp i ditt cv. Om det kommer i ditt personliga brev är det inte säkert det blir läst. Jag gör mig ofta skyldig till att inte läsa personliga brevet om jag redan i cv ser att det saknar den erfarenhet jag söker.
  Tänk dig in i läsarens situation, en person som inte har en aning om vem du är ska på någon minut förstå att du borde bli uppringd och få chansen att komma på intervju. Vad behöver du berätta för att övertyga denna läsare?

  Hoppas det var ett svar du kan ha nytta av. Jag gör nog ett blogginlägg av det, så tack igen för frågan och lycka till! 🙂

 8. Älskar när du gör uppdateringar!
  Jag söker jobb något sporadiskt nu under min föräldraledighet (vill gärna till nytt hellre än gammlt sedan), men hur ska jag tänka när jag vill vidare i karriären? Jag har ju inte erfarenheten ännu…

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.