Varför din ansökan inte blir läst

Jag möter många arbetssökande som är otroligt upprörda över att deras cv inte blir ordentligt lästa och som är ännu mer besvikna när en läsare inte har förstått vad man skrivit ”mellan raderna” eller att man är rätt person för jobbet trots att det inte ser ut så i ansökan
Mottagaren  har öppnat ansökan, letat efter en specifik uppgift, inte hittat denna uppgift och stängt igen.

Låt mig reda ut hur det fungerar:

Att läsa igenom en ansökan ordentligt och bara börja förstå vem den sökande är kanske tar i snitt tre minuter. Om en tjänst genererar 400 sökande tar det 20 timmar bara att läsa alla ansökningar. När man läst ansökningar i 20 timmar oavbrutet har man ingen aning om vad det stod i ansökan nummer 1 eller 214 eller 300. Det fungerar inte att läsa ansökningar från första till sista raden och göra en effektiv rekrytering.

Så vad gör man i stället? Man gallrar  i flera steg!

I första gallringen letar man efter det som är absolut nödvändigt för att man över huvud taget ska komma ifråga för just den aktuella tjänsten. Om man kräver erfarenhet från en liknande tjänst är det precis det man letar efter. Och man har inte lust att leta länge efter fakta, man vill hitta det man letar efter hyfsat snabbt och lätt. Du  måste alltså vara tydlig och du måste veta vad du ska visa upp i din tydliga ansökan.

I andra gallringen letar man efter det som är bra att ha med sig till tjänsten. Det man önskar men som inte är ett absolut krav.

Beroende på hur många man nu har kvar kan man göra ytterligare en gallring på cv-delen eller börja läsa personliga brev eller ansökningsbrev (samma sak, olika namn). De som väcker mest nyfikenhet ringer man för att få kompletterande uppgifter eller för att boka intervju.

Mitt råd är att DU måste ta ansvar för att just DITT CV ska bli läst! Det är inte mottagarens ansvar att leta för att hitta det hon söker. Det är ditt ansvar att berätta vad du har som gör dig värd att kalla till intervju.
Det är ett jobb att söka jobb, ansträng dig för att vara tydlig och klar med vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Ansträng sig för att förstå hur mottagaren kommer att läsa ansökningarna och hur de kommer att gallra och se till att du är med bland de som hamnar i ”vidare-högen”.

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

2 svar på ”Varför din ansökan inte blir läst

  1. Thanks, I’m so happy you can use my experience!
    And thank you also for the question, I have written a blogpost especially for you :-). Read todays post about ”photo or no photo”.
    Welcome back, tell me how you’re doing!

  2. Hi,Lena
    I am so happy found so much tips here. Thank you very much for all these posts.My first question is in order to let my CV be processed among tons of application, it’s better include a photo in a cv ,Yes?

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.