Anpassa ditt CV! (till varje tjänst!)

Varje mottagare av ditt CV är unik, alla arbetsgivare letar efter olika människor till olika tjänster. Om du skickar samma ansökan till fler arbetsgivare har du missat hela poängen med att marknadsföra dig med det du kan tillföra till varje enskild tjänst.

Så här funkar det: Alla har lite tid idag. Oavsett om din ansökan går till en rekryteringskonsult, personalansvarig, VD eller en avdelningschef så har de garanterat för mycket att göra. Det kan vi anta eftersom alla organisationer är slimmade och ingenting får kosta för mycket pengar eller tid idag. Vi kan också vara säkra på att det är många som sökt tjänsten. Mottagaren av din ansökan är alltså en person som inte kommer att sitta och läsa om dig i lugn och ro. Hon kommer heller inte att ha varken tid eller lust att lista ut saker du inte lyfter fram i ljuset, till exempel hur bra du är på just det hon söker till just den här tjänsten.

Har man många sökande gör man urvalet i flera steg. Man läser INTE hela CV:t och ansökan i första omgången. I synnerhet inte som många söker jobb bara för att de är beordrade av AF att söka allt utan urskiljning.
Mer om hur urvalet kan gå till kan du läsa i blogginlägget ”Varför din ansökan inte blir läst”

En mottagare av cv har ställt in sin antenn på det hon söker just nu. Inställningen är väldigt specifik, hon vet exakt vad hon söker. Den sökande som fångar hennes intresse är alltså den som har förstått och anpassat sin ansökan till just hennes behov just nu.
I all kommunikation krävs en sändare och en mottagare. Om dessa är inställda på olika frekvenser kommer inte budskapet att gå fram. I din roll som arbetssökande kan du inte kräva av mottagaren att hon ska anpassa sig och försöka förstå hur du kan vara till nytta för henne. Din uppgift är istället att förstå hur du ska kommunicera för att hon ska se dig, få in ditt budskap på sin frekvens – du måste sända på samma frekvens som hon tar emot på.
Det kluriga när man söker jobb är att se vilken frekvens varje mottagare är inställd på och sedan anpassa sin ansökan till den. Men lägg tid och energi här och jag vågar lova att du får bättre resultat i ditt jobbsök!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.