-Det har du inte med att göra!

märklig fråga

Har du velat be intervjuaren flyga och fara någon gång?
När du har fått en fråga om ditt privatliv? Eller när du fått en väldigt märklig fråga, en som verkar helt tagen ur luften? En som inte verkar ha med jobbet att göra?

Du är inte ensam, jag hör ofta talas om märkliga frågor som ställs vid intervjuer. Och jag hör ibland att den sökande vill be intervjuaren dra dit pepparn växer 🙂
I den här artikeln finns några exempel på väldigt konstiga frågor.
Men är det egentligen så väldigt konstigt att ställa de här frågorna?

Om man undersöker vem intervjuaren är så blir det lite mer logiskt. Jag kan hitta logik i alla dessa frågor, här är några exempel:

Frågan ”Hur stor skulle du säga att skillnaden av koldioxidutsläpp är mellan el- och bensinbilar i EU?” låter helt tagen ur luften men om man ska jobba som affärsanalytiker på Mc Kinsey som är rådgivare till världsledande företag, stater och institutioner kanske det inte är konstigt att man bör kunna resonera sig  fram till ett hyfsat korrekt svar på frågan om koldioxidutsläpp, det är en het fråga och om man söker en person som ska arbeta med miljöfrågor vill man hitta kvalificerade kandidater.
Jag är säker på att man här inte letade efter den kandidat som kunde svara rätt på sakfrågan utan man ville se hur de sökande resonerade. En skarp kandidat ska ha lätt att sätta igång ett analytiskt resonemang. Det kan också hända att man ville testa hur kandidaterna agerade inför en oväntad fråga som de rimligtvis inte hade ett korrekt svar på. Det är stor skillnad på att säga att man inte vet och att man vill ha tid på sig att ta reda på svaret. Helt fel blir man troligen bara om man svarar: ”Det var en otroligt korkad fråga”

Frågan ”Berätta en historia som har titeln Gröna Hatten” ställdes av företaget Thoughtworks som presenterar sig så här: ”Välkommen till Thoughtworks. Våra kunder löser några av vår tids mest brådskande problem. Vi levererar ett kreativt tänkande och kraftfull teknologi för att hjälpa dem lyckas.” Självklart vill de inte ha anställda som backar när de behöver tänka kreativt.” Visst blev frågan begriplig nu?

Företaget Gartner ställde frågan: ”Du har 30 sekunder på dig, lista så många användningsområden som möjligt för ett basebollträ”. Eftersom Gartner är ett konsultföretag som ”tar sina kunder till nya höjder” kan man misstänka att man för den aktuella tjänsten sökte någon som hade fantasi, som tänkte utanför boxen, som kunde tillföra något i kreativa diskussioner och brainstorms. Hur provar man en kandidats kreativitet om man inte ställer en fråga som kräver ett  kreativt svar?

Om du är rätt person för den här tjänsten kastar du dig förmodligen över uppgiften med liv och lust. Om du rynkar på näsan och tycker det är fräckt att ställa en sån dum fråga är du helt enkelt fel person för tjänsten. Du kommer inte att trivas på jobbet och kan vara glad att det visar sig redan nu.

Om du inför en intervju tränar och förbereder dig för alla tänkbara frågor du kan få kommer du att bli osäker om du får en oväntad eller ”märklig” fråga. Det är bra att vara förberedd inför en intervju och det är bra att tänka igenom vilka frågor man kan få. Det är också bra att tänka igenom sina svar, vad man vill berätta. Men det fungerar inte att  träna in svar du tror att arbetsgivaren vill höra, att fabricera dina svar så att de ska passa in på tjänsten.

Om du tränar på svar som du tror att arbetsgivaren vill höra ska du veta att du inte får ett jobb för att du svarat ”rätt” på alla frågor, du får jobbet för att du är rätt person för företaget och tjänsten och för att du har visat att du är rätt person.

Svar som du hittat på kommer att göra dig otydlig, en erfaren rekryterare kommer att förstå att du inte visar vem du är och då väljer man någon annan som man känner sig säkrare på.

Det är bra att förstå att intervjun har flera syften:
1) att säkerställa att du har den kunskap och erfarenhet man behöver för tjänsten.
2) att undersöka vem du är, man vill reducera osäkerhet och helt enkelt känna att man har en tydlig bild av dig och det vill man göra i ett personligt möte som ger mer än att bara läsa en ansökan.
3) slutligen vill man känna att din personlighet stämmer överens med den man söker. Man vill känna av hur ditt varumärke stämmer överens med det arbetsgivaren söker. Här kommer de märkliga frågorna in.

Som du förstår kan man inte bli säker i punkt 2 och 3 om du ger påhittade och inövade svar på rekryterarens frågor.

Om du vill arbeta på en arbetsplats där man värdesätter att man känner varandra personligen kommer man att testa om du vill dela med dig av vem du är.
Det här är bra även för dig, om du är en person som känner dig kränkt av att rekryteraren frågar vad du gör på fritiden eller vad din fru arbetar med, så kommer du inte att trivas på en arbetsplats där man förutsätter att man lär känna varandra även på ett privat plan. Du ska alltså vara dig själv, svara på alla frågor utifrån ditt sanna jag så slipper både du och arbetsgivaren överraskas av att ni krockar längre fram.

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.