Jagad av Arbetsförmedlingen? Byt perspektiv!

Jagad av Af

Känner du dig jagad av Af? Tycker du att deras kontroller av ditt jobbsök är pest? Känner du att de bestämmer över ditt liv?
Om du vill fortsätta lida kan du sluta läsa nu. Om du vill se saken ur ett annat perspektiv kan du fortsätta läsa 🙂

Jag möter många just nu som ägnar mycket tid och energi åt att må dåligt av alla regelverk som tornar upp sig i livet som arbetssökande. Och jag förstår att det är jobbigt på riktigt att vara kontrollerad och styrd av Af. Men man kan välja att se saken från ett annat perspektiv. Om inte annat så för att må lite bättre.

Om vi börjar med månadsredovisningen. Du är tvingad att söka ett visst antal jobb varje vecka och månad. Och det är inte lätt att hitta jobb att söka. Du känner dig pressad och stressad och kan inte förstå varför du måste ha detta tvång över dig.
Ett annat perspektiv är att du inte alls är tvingad att göra någonting över huvud taget. Du behöver inte ens anmäla dig på Af om du inte vill. Men om du vill ha pengarna – då måste du både anmäla dig och uppfylla kraven som ställs på alla som vill ha pengar.
Du skulle alltså kunna välja att se det som att du väljer att foga dig i Af’s regler och krav för att du tycker det är värt det, du behöver pengarna. Nu är du inte längre ett offer utan har gjort ett medvetet val.

Jag hör många berätta att Af inte låter dem gå en viss utbildning. Troligen av ren illvilja. Jag blir lika förvånad varje gång över det här offerperspektivet.
Af har inget att göra med vad du ska läsa eller inte läsa. Du har full frihet att läsa precis vad du vill. Men om du vill att någon annan ska betala din utbildning får du vackert vänta tills den andra parten har råd och lust att betala, då är det inte längre du som bestämmer.
Jag träffar till och med folk som skulle kunna läsa men som inte vill ta studielån själva eftersom det skulle bli för dyrt och jobbigt att betala tillbaka. De tycker att ”någon annan” borde betala deras utbildning. Helst Af.
Jag ska inte utveckla här vad jag tycker om det resonemanget… 🙂
För att slippa offerkänslan i den här situationen kan du välja att se ditt ansvar för din framtid. Om du vill utbilda dig finns troligen vägar men det kanske krävs en långsiktig plan för att nå dem? Välj att se möjligheter, lösningar och ditt ansvar istället för att klaga på att någon annan inte betalar för att dina framtidsplaner ska bli verklighet.

Tredje exemplet på att byta perspektiv har att göra med den stora stress många känner över att de tvingas söka jobb långt hemifrån och tjänster de inte vill ha.
Jag håller med om att det är osunt att söka jobb man inte vill ha. Det leder bara till att arbetsgivarna får en massa ointressanta ansökningar och att de slutar annonsera sina lediga tjänster.
Men – om nu regelverket är sådant att du måste söka jobb långt hemifrån – så kan du lika gärna sluta stressa över detta faktum och söka jobben med gott mod. För som du vet så är inte en inskickad ansökan samma sak som att få jobbet.
Fundera lite över vem som får ett ledigt jobb: Är det den som inte vill ha det? Den som har svårt att ta sig till intervju för att man bor 180 mil bort? Den som har fel bakgrund? Den som – även om man tar sig över hela riket till intervjun – inte ser glad och intresserad ut när man träffas?
Nej, sluta tro att Af kan tvinga dig att ta ett jobb hundra mil bort! Det kommer inte att hända för du kommer inte att få det jobbet, det går till en lokal sökande som vill ha det.
Välj perspektiv: Varken Af eller någon annan kan över huvud taget tvinga dig att göra någonting. Men om du vill ha pengarna får du uppfylla de krav man ställer. Om kravet är att du ska söka jobb långt bort tjänar du på att göra ett medvetet val: Du kan välja mellan att 1) tacka nej till pengarna och låta bli att söka det här jobbet eller 2) tacka ja till pengarna och uppfylla kravet man då ställer på dig, alltså att söka jobbet.

Du väljer perspektiv och hur du vill må. Jag föreslår att du väljer att må bra! 🙂

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

9 svar på ”Jagad av Arbetsförmedlingen? Byt perspektiv!

 1. Hej K, jag förstår att du är frustrerad och jag förstår din jämförelse men faktum är ju att din försäkring kickar igång direkt när du blir arbetslös. Precis som vilken annan försäkring som helst.
  Sedan är ju frågan: Om försäkringen ska betalas ut för varje dag du är arbetslös så vill såklart försäkringsbolaget veta vad du gör för att komma i jobb. Om din bilförsäkring gav dig en hyrbil för varje dag din bil var obrukbar skulle du snabbt bli tvungen att redovisa vad du gjorde varje dag för att få igång din egna bil och samma sak med din hemförsäkring: om den skulle betalas ut löpande för varje dag du var tvungen att bo på hotell för att ditt hur brunnit ner kan jag garantera att du skulle ha haft en försäkringstjänsteman i hasorna som hade undersökt hur mycket du ansträngde dig för att hitta en bostad.

  Det som är viktigt att veta är att A-kassan inte tvingar någon att göra något alls. Jag träffar många som känner sig tvingade att göra en massa saker de inte vill som om det vore olagligt att låta bli. Men de måste inte göra något alls för AF eller A-kassan. Man har alltid ett val och det är att säga nej tack till pengarna och låta bli att göra allt det där som man känner sig tvingad till.

  Med mitt inlägg vill jag bara säga att man kan välja hur man ser på saker och ting. När det gäller A-kassan kan man ha hur många synpunkter som helst, man kan inte med dem förändra hur försäkringen ser ut. Det bästa man kan göra är att sätta på sig sin bästa attityd och inställning, välja om man vill ha pengarna eller inte och vinna på två fronter: dels mår man bättre om man ser att man gör ett aktivt val (dvs man känner sig inte tvingad av AF utan man känner att man valt att få pengar och därmed också göra det som krävs) och så är man mer attraktiv för arbetsgivare.

  Jag hoppas du får hjälp i ditt jobbsök och att det löser sig för dig snart!
  Hälsningar / Lena

 2. Jo visst kan man se det på olika sät. Jag förstår precis vad du skriver men a-kassa är en försäkring som man betalar för Att försäkra sig om att ha mat på bordet och tak över huvudet den tid man är arbetslös.

  Tänk om det var lika med bilförsäkringar. Om man krockar, då måste man lägga ner en arbetsvecka på att försöka laga det man kan själv och hitta billigaste delarna och sedan redovisa detta och dessutom övertyga och bevisa att man gjort det för att dom ska betala ut det som man köpt av dom, alltså en försäkring.

  Eller hemförsäkring. Huset brann ner då måste man testa bo i tält två veckor och leva på vatten för att sedan redovisa resultatet varje dag och övertyga om att det är problem att ha det så för att försäkringen ska betala det man köpt av dom.

  Kanske inte världens bästa jämförelser/exempel men men min poäng är att man köper en tjänst av dom, en försäkring. Sen ska det ställas krav för att få utnyttja den redan betalda tjänsten. Och dessutom så dumt krav som arbetsförmedlingen Där väldigt många skiter fullständigt i individen utan bryr sig endast om att hen får sin lön betald vilket hen får om den repeterar reglerna för alla arbetslösa och tar inget som helst eget ansvar. Dessutom är ju många arbetsförmedlare ganska dålig på jobbsökande överlag. Verkar som dom inte ägnat speciellt mycket tid åt sådant själv utan mer att dom letade ett slappt jobb där det krävs minimalt eget ansvar för att trygga sin ekonomi.

 3. Om AF inte fungerar för arbetsökande med resonemanget passar det inte så stick och om inte AF fungerar för arbetsgivare med förmodligen samma resonemang passar det inte så stick så för vem är AF till för? För sig själva? AF är en samhällsinstitution som skall fungera för samhällets medborgare på samma sätt som t.ex. ett sjukhus fungerar för den som har brutit benet. Alla, både arbetsgivare och arbetssökande, har betalat skatt där medel gått till AF så det är vi som finansierar AF. AF bör ta sig en riktig funderare över om för vem de finns till för om de skall få finnas kvar i framtiden eftersom de kostar samhället otroliga summor utan att några parter blir nöjda. Att enda försvaret mot missförhållandet är passar det inte så stick säger väl en hel del. För övrigt finns det inte en arbetsgivare som anser att AF:s egna kurser är meriterande utan snarare tvärt om.

 4. För mig som är företagare så är det dyrt att få en massa sökande som inte vill ha arbetet jag har ledigt. Om arbetsförmedlingen fungerade riktigt skulle jag kunna vända mig dit och få ett fåtal sökande som verkligen var intresserade.

 5. P, tack för din kommentar.

  Jag håller med dig i allt du säger och jag förstår att det inte är lätt att vara i din situation!
  Men faktum kvarstår ju: du har faktiskt rätt att bryta med AF. Om du hade haft ekonomi så hade du förmodligen gjort det, eller hur? Jag skulle tro att du kan må bättre i din situation om du ser att du har ett två saker att välja på:
  1) Vara kvar hos AF och få de pengar det innebär
  2) Strunta i AF och vara utan pengarna.
  Nu kan du se att du VÄLJER att göra som AF vill, det är ett medvetet val du gjort, eftersom du behöver pengarna. Om du däremot går omkring och tycker att AF styr ditt liv och att du är ett offer för deras regler kan du inte må bra, det tror jag inte någon kan göra.
  Jag ser alltså det här som en fråga om inställning: Se vilka alternativ du har och gör ett aktivt val som du sedan lever med.

  Låter det vettigt eller helt åt skogen:-)?

 6. ”Du har full frihet att läsa precis vad du vill. ”
  Inte helt rätt om du är för gammal för att ha rätt till studiemedel och inte har sparmedel i överflöd så får du inte ensl läsa något som skulle kunna öka din konkurrenskraft.
  Hade anmält mig till en distanskurs på 25% studietid och frågade handläggaren om det var O.K.
  Med 25% (10 timmar i veckan) så lägger man ju inte ner mer tid än vad andra lägger ner på TV-tittande eller barnens fotbollsträning med skjutsande och väntande under match/träning.
  Men fick beskedet att om det inte var någon av AF:s ”egna” kurser så var det NEJ.
  Så då är det inte så lätt att välja att må bra.
  AF är ett fyrkantigt och trubbigt hjälpmedel mer för övervakning än hjälp(fast det är min erfarenhet andra har väl andra erfarenheter).
  Visst kunde jag ha chansat och kört kursen i mål men om det blivit någon typ av samkörning så kan det bli tal om bedrägeri så jag är för feg och la ner kursen.

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.