Jodå, personlighet spelar roll!

Det spelar roll mindreJag är fascinerad över att det finns så många som tycker att det personliga inte borde spela någon roll alls när företag ska rekrytera. Hur är det möjligt att man inte vill visa upp vem man är för någon man ska umgås med 40 timmar i veckan? Och vice versa: Om man tycker att rekryteraren inte ska blanda in personlighet i urvalskriterierna måste det väl betyda att man själv inte heller är intresserad av vilken typ av person den blivande chefen är, hurdana arbetskollegor man ska arbeta med och vilken atmosfär man har på arbetsplatsen… Eller?

Jag förstår inte riktigt hur man tänker om man menar att personlighet, inställning och attityd inte borde bedömas i en intervju, om man menar att enbart utbildning, erfarenhet och färdigheter ska leda till jobb. Vi är ju människor som vill trivas bland våra kollegor. Och trivsel känner man inte bland alla hur som helst.

När jag rekryterar vill jag besöka arbetsplatsen och träffa kollegor för att bilda mig en uppfattning om vilken typ av person som passar in, vilken typ av person jag letar efter. Det handlar inte bara om att arbetsgivaren ska bli nöjd. Även den nyanställda ska trivas och jag gör inte ett bra jobb om jag går vidare med en person som inte alls passar in.
På ett företag kan det arbetas i sakta mak på samma sätt som det alltid gjorts. Där passar inte den drivna personen som vill checka av sina resultat i rasande tempo. Och tvärtom: i ett företag där man ständigt förändrar, förnyar och strävar mot nya mål passar inte förvaltaren som behöver få se kontinuitet i sitt arbete för att trivas.

Dessutom handlar det inte bara om att man ska trivas på jobbet. Olika jobb kräver olika personliga styrkor och attityder.
Tänk dig det här scenariot: Jag söker en avdelningschef. Jag har fått veta att arbetet på avdelningen ska förändras och det kommer inte att tas emot med förståelse bland personalen. Den person vi söker behöver vara en trygg person som står stadigt förankrad även när det blåser hårt kring hatten. En försiktig och empatisk person som behöver ha kollegorna med sig, som blir personlig vän med sina underställda och som gör allt för att alla i teamet ska vara glada kommer troligen inte att må bra på just den här tjänsten. Den person vi söker behöver tvärtom klara att ta obekväma beslut som leder till konflikter och kritik utan att må dåligt. Personlig integritet är troligen viktigt liksom förmågan att sätta gränser.

Båda de här kandidaterna kan ha samma erfarenheter och utbildningar men deras skiftande personer gör att man bara går vidare med den ena.

Så hur kan du ha nytta av att veta det här?
Jo, först och främst: bjud på dig själv vid intervjun! Berätta vem du är och vad som är viktigt för dig.
Det är VIKTIGT att du inte anpassar dig till vad du tror att arbetsgivaren vill höra dig säga. Du måste visa vem du är om du är intresserad av att få ett jobb som passar dig.
Fundera också ett steg till: vilken typ av företag passar dig? Tänk som en rekryterare och gör en profil på det jobb du söker och leta aktivt efter precis det företaget och jobbet.
Sluta fundera över vad du ska svara på den ena eller andra frågan vid intervjun, hitta inte på svar som du tror passar. Tänk igenom vilka frågor som kan komma för att förbereda dig men var dig själv och ställ dina frågor som handlar om det du tycker är viktigt hos en arbetsgivare för att du ska trivas och blomma!

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.