Mitt namn hindrar mig, vad ska jag göra?

Nyligen fick jag en fråga från en man med ett utländskt namn. Han tycker att vi svenskar har svårt att både stava och uttala hans namn. Han undrar om det är bra att ta ett svenskt smeknamn.

Jättebra fråga! Jag kan inte säga att jag vet vad som är rätt och fel i den här frågan, jag tror var och en måste ta egen ställning till hur man vill göra.
Observera att det här inlägget inte handlar om fördomar och diskriminering. Det handlar om namn som är svåra att uttala och skriva.

Det är ganska vanligt att man skriver ut sitt smeknamn även om man har ett svenskt namn. Man kanske kallas för Anki när man heter Ann-Christine eller Bosse om man heter Bo. Ingen tycker det är konstigt att man använder dessa smeknamn. Självklart kan man då kalla sig för Lasse om man heter László eller Tjapia.
Gör det enkelt för dig. Använd ditt svenska namn när det passar och ditt egna när det handlar om juridiska dokument och annat.

Nu hoppas jag att du som läser det här förstår att jag inte menar att det är något fel med era namn!
Men frågan var: Är det ok att skaffa sig ett smeknamn som ni svenskar kan uttala och använda det i sin ansökan. Jag svarar -Ja :-).

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.