Vårda dina referenser!

Dina referenser är guld värda, så du behöver vårda dem väl.
Det bästa är om du har ett par referenser från dina senaste jobb, förutsatt att jobben  inte ligger så långt tillbaka i tiden.

Referenspersoner kan vara kollegor, underställda och chefer. Om du aldrig haft ett jobb kan det fungera med en person som känner dig  och som kan berätta hur du fungerar i olika situationer men du kan inte ta en familjemedlem eller bästa kompis som har svårt att vara objektiva.

Dina referenter ska inte uppleva att det är betungande att berätta vem och hur du är, de ska bara bli uppringda när det är skarpt läge och du har kommit vidare till intervju. Om du söker ett jobb där man vill ta dina referenser innan man träffar dig ska du ifrågasätta hur seriös rekryteringen är.

Du ska alltså inte skriva namn på dina referenter i en ansökan utan ta med dem till intervjun.
När du blir kallad till intervju ringer du dina referenter och frågar om du kan använda dem. Du ska berätta vad det är för tjänst du är aktuell för så att de är förberedda om de blir uppringda. Du ska också kolla så att de kontaktuppgifter du har stämmer.

Ibland har jag varit med om att jag ska ta referenser och det visar sig att personen i fråga inte finns på telefonnumret jag fått eller säger sig inte känna kandidaten. Pinsamt.
En gång ringde jag en viktig person på ett stort företag och väckte honom mitt i natten när han låg och sov i USA. Inte bra! Och den som blir drabbad är du som inte förberett ordentligt. Som rekryterare kan man tro att du är lika slarvig i jobbet och det kan betyda att du inte går vidare.

Det är inte säkert att du får veta vem som gett referenser, du ska absolut inte fråga och även om du vet att en person blivit uppringd så får du inte fråga vilka frågor som ställts eller vad som sagts. En referent ska veta att det han säger stannar mellan honom och rekryteraren. Du kan aldrig veta precis vad som sagts om dig och det är inte meningen att du ska veta det heller.

Ansträng dig när det gäller dina referenser och se till att du har några bra. Fast det är lite sent att börja tänka på att bygga upp goda referenser när du söker nytt jobb. Du behöver börja redan innan du slutar på ett jobb eller börjar söka nästa. När du har ett jobb behöver du vårda alla relationerna på arbetsplatsen, leverera på jobbet så kommer du att ha referenter att välja på.

 

Share Button
Gillade du det här inlägget? Lämna en kommentar eller Gilla inlägget och hjälp mig att sprida det!

Kommentera det här inlägget!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.